Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Tag erhvervsskolerne alvorligt

Regeringen vil reformere erhvervsskolerne og har til den ende nedsat et erhvervsuddannelsesudvalg, som nu har afgivet en rapport med nogle anbefalinger. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Unge, som forstår sig på de fire regnearter, og som kan læse en bog og benytte computerens stavekontrol, er skånselsløst destineret til en boglig uddannelse – også selv om de måske har mere lyst til og bedre evner for at blive håndværkere. Det ligger nemlig i kortene i hele skolesystemet, at succes er det samme som at komme i gymnasiet og efterfølgende ind på et universitet.

At ytre lyst til noget andet afføder ingen ros fra lærerne – og da slet ikke, hvis de uddeler fine karakterer til den pågældende elev. Han må jo ikke være vel forvaret, hvis han så alligevel siger, at han gerne vil være slagter.

Lavere læreanstalter

Resultatet kan nu betragtes på universiteterne, som i vidt omfang er gået fra at være højere til at være lavere læreanstalter (i hvert fald lavere, end de var før), fordi niveauet nødvendigvis må tilpasses efter de studerendes niveau – og på erhvervsskolerne, som i stigende grad befolkes af elever, som ikke er egnede for de pågældende erhverv.

Der skal nemlig mindst lige så mange hjernevindinger til for at blive en god slagter eller en god tømrer, som der skal til for at blive en god psykolog – eller jurist for den sags skyld. For som den navnkundige, nu afdøde advokat Carl Madsen skrev i en af sine bøger, så kræver det at blive cand.jur. »10 pct. hoved og 90 pct. røv«. For en slagter gælder snarere det modsatte.

Da denne erkendelse imidlertid har været fuldstændig fraværende i skolesystemet, er sagen nu den, at erhvervsskolerne i alt for vid udstrækning befolkes af stakler, som hverken kan eller vil, hvad det er meningen, at de skal. De er jo skubbet ind på erhvervsskolerne, fordi man efter uddannelsessystemets mening dér beskæftiger sig med noget, som enhver idiot kan finde ud af.

Reform på vej

At denne problematik ikke er ny, fremgår bl.a. af, at Danske Slagtermestres formand, Leif Wilson Laustsen, og daværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) skrev en fælles kronik om det i Jyllands-Posten allerede i 2008. Alligevel er det først nu, fem år senere, at nogen forsøger at gøre noget ved det.

Regeringen vil reformere erhvervsskolerne og har til den ende nedsat et erhvervsuddannelsesudvalg, som nu har afgivet en rapport med nogle anbefalinger. Nu er også DA, LO og erhvervsskolerne selv opsat på forandringer og går endda det rigtig gode skridt videre end udvalget, at de anbefaler adgangsgivende prøver i dansk og matematik. Det er imidlertid for meget for børne- og undervisningsministeren, som derfor nu har sat det hele i stå, og sådan ligger landet i skrivende stund. Forhåbentlig besinder hun sig.

Pinagtig indsigt

For dem, som stadig tror, at de klogeste i verden er dem, som har taget en akademisk uddannelse og efterfølgende indtaget de allerhøjeste poster i centraladministrationen, kan jeg anbefale at følge med i, hvad der p.t. oprulles i skattesags- og statsløsekommissionerne. Her får vi pinagtig, men underholdende indsigt i, hvordan de tumler rundt på chefgangene i ministerierne.

»Amatøragtigt« ville vi sige, hvis pointen ikke netop var, at det er sådan, de arbejder professionelt og forstår den ultimative pointe: Hvis de håndværkere, der bygger huse og broer og reparerer fly, var lige så fummelfingrede som de korsbehængte embedsmænd, som leverer den ufrivillige underholdning i kommissionerne – ville vi så turde benytte disse faciliteter? Skylder vi så ikke både os selv og eleverne nogle velfungerende erhvervsskoler?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden, var situation en helt anden, hvor opbakningen vaklede og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkligheden stået i EUs midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?

Blog: Kina vil skabe en kunstig måne  

Nauja Lynge
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen.
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her