Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fuld kontrol

Praktiserende læger landet over undrer sig i disse dage over, hvorfor politikerne ønsker at ændre de basale forhold for de alment praktiserende læger gennem lovgivning. Dansk almen praksis er den måske mest cost-effektive del af det danske sundhedsvæsen, hvor man får mest læge for kronerne. Hvorfor ønsker politikerne så at ændre et aftalebaseret system, som fungerer rigtig fint? Fordi lovgivning og fuld kontrol er lettere end dialog og aftaler.

Kontroltiden, Djøf-invationen, om man vil, har holdt sit indtog. Embedsmænd og politikere alene ved, hvad der tjener individet bedst, og hvis individet ikke fatter at indrette sig efter det frivilligt, så kan der altid fremtrylles en lov. Hvordan får man en hel befolkning til at acceptere en sådan ensretning?

Jo, man starter tidligt, så individerne i samfundet vokser op med en naturlig opfattelse af, at det er for deres eget bedste, når lovgivning trækkes ned over deres hoveder. Allerede fra børnehaveklassen er man klar til at fratage børnene det personlige ansvar og tilliden til egne strategier for udvikling af sociale relationer. I det godes navn placeres de i tvungne, regelmæssige legegrupper og senere madgrupper mv., hvorved vi lærer dem, at andre altid ved, hvad der tjener dem bedst. Vi kvæler langsomt, men sikkert, børnenes personlige kompas og selvstændighed. Der er altid en voksen, som guider dem og fikser deres relationer, hvis noget går skævt.

Når pædagoger, lærere og radikale skolebestyrelser har sluppet deres kontrollerende tag i de unge, glider de umærkeligt videre til et voksensamfund, hvor kontrolmenageriet fortsætter. Nu blot med den forskel, at det er cand.polit.er og jurister, der overtager opdragerrollen og sørger for, at ingen behøver tænke selv længere.

En sort fremtid

Frivilligheden, dialogen og respekten for individuelle forskelligheder har trange kår. Der er altid en Djøf´er, der kan vriste en fremtidssikret kvalitetsmodel ud af ærmet, som man er ignorant eller ubegavet, hvis man ikke bifalder. I kvalitetssikringens hellige navn kan der altid fremtrylle en lov, hvis dialogen bliver for besværlig.

Kontroltiden er nu fuldt udrullet: Allerede fra barnealder klæder vi individet på med grundig kontrol-accept, så Djøferne sidenhen ubemærket kan overtage forældrenes og skolens pacificerende rolle og med pisk og lovgivning styre os uhindret gennem tilværelsen.

Dialogen er døende. Det ser sort ud for fremtiden. De praktiserende læger er måske sidste reminiscens fra en forgangen tid uden legegrupper og andre pacificerende tiltag. De fleste er vokset op i en tid, da børn ikke altid blev observeret af voksne. De praktiserende læger kæmper fortsat for friheden, det ligeværdige aftalesystem og en aktiv, reel dialog.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her