Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

De sidste frihedskæmpere

Lægerne lukkede med deres fælles protester reelt ned for endnu et politisk overgreb i stil med det, der for nylig er foregået mod folkeskolen. Foto: Jesper Mortensen/Polfoto

Jeg bryder mig ikke ubetinget om læger. Medicinbranchen og dens hær af griske lobbyister har tonsvis af uhyrligheder på samvittigheden, og lægers indbringende dobbeltrolle som både helbredsprofet og specialbrandpromotor er mildt sagt kritisabel. Alligevel må jeg bide i det velsmagende æble (som min egen doktor naturligvis har ordineret) og bøje hovedet i ydmyg respekt. For den samlede danske lægestab har i den senere tid udvist et næsten historisk mod: Den er gået imod regeringen.

I de seneste år har vi som danske borgere været vidne til, hvordan staten langsomt ruller vores ret til selvbestemmelse baglæns, og hvordan der lovgives i et ganske uhørt omfang. Alt bliver bestemt, reguleret eller overvåget af staten i et omfang, der næsten tåler stalinistiske sammenligninger. Senest er PET blevet underlagt mere kontrol, Skat har efterhånden fået samme bemyndigelser som politiet, og for nylig blev Forsvarskommandoen udslettet og hæren lagt ind under Forsvarsministeriet.

Staten kræver at have en finger med i hvert enkelt samfundsmæssige hjørne, og er det ikke regeringen, der udnævner sig selv til formynder, deler man overvågninger og kontrol med regionerne.

Tendensen går hele tiden den samme vej mod mere statskontrol og mindre privat frirum. Paradoksalt nok gælder der helt andre regler for de folkevalgte politikere, hvor den nye mørklægningslov er designet til alt andet end åbenhed.

Det nyeste overgreb

Et af de nyligste overgreb foregik mod folkeskolen, da lærernes magt og ansvar blev givet til regionerne, og opmuntret af succesen gjorde vores mest nidkære forbudsminister, Astrid Krag, så klar til at foretage samme suverænitetsafgivelse mod landets praktiserende læger. Det burde vel være endnu en ”walk in the park”, et hurtigt armvrid og lovning om symbolsk kompensation, og så kunne man også bestemme her.

Men nej, sagde de danske læger i kor, og en noget sammenbidt og klædeligt overrasket sundhedsminister måtte for åben skærm forklare, at lægerne jo helt havde misforstået hendes lovforslag. De ville skam beholde deres selvbestemmelse, og næh nej, de ville ikke blive kigget over skuldrene eller pustet i nakken af rationaliseringseksperter eller i lægelig henseende inkompetente embedsmænd, som pludselig vidste mere om lægernes arbejdsdag end både læger og patienter.

Den hoppede lægerne ikke på.

Væk fra sofa og fjernsyn

Naturligvis er de fleste praktiserende læger væsentligt mere velpolstrede end folkeskolelærerne, men mere rygrad har de også.

»Vi siger op,« sagde de kollektivt, og dermed lukkede de reelt ned for endnu et politisk overgreb.

Tænk, hvis folkeskolelærerne havde gjort det samme. Tænk, om danskerne i fælles flok kunne løsrive sig fra sofa og fjernsyn, når noget blev for meget, og udvise civil ulydighed når en lov helt åbenlyst stred mod sund fornuft.

Jeg vedkender mig fordelene ved en overordnet strategi, når et samfund skal styres, men hvornår forstår politikere, hvor mange er ganske uden relevant uddannelse eller tilstrækkelig livserfaring, at man ikke per automatik bliver til et orakel, bare fordi man sidder på en ministertaburet?

Man bør lade dygtige, ærlige og kompetente mennesker passe deres liv og arbejde og kun lovgive, når det behøves og giver mening.

Ellers kan det i sidste ende give bagslag, for tænk, hvis alle danskere pludselig knaldede hælene i jorden, som lægerne gjorde, og sagde nej.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her