Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Hvad er en familielæge?

Kernekunsten er at hjælpe en sygdomsbekymret patient.

Artiklens øverste billede

Jeg er familielæge gennem syv år. Det er ikke at være dr. Hansen, der kom i hjemmet til fødsler, forkølelser og sølvbryllup.

Jeg er en moderne familielæge. Jeg tilbyder hele familien hjælp til egenomsorg, når sygdom, livskriser og livstil truer deres sundhed.

Kerneydelsen er kontinuitet og kendskab til menneskers forskelligheder.

Når Eigils kone ringer og siger, det ikke er helt godt – så ved jeg, det er helt skidt, og han skal komme med det samme.

Når Mette ringer, er det for at få råd, og så kan hun godt selv klare sit syge barn.

Bent kommer for at høre min mening om den operation, han får tilbudt og for at kunne finde rundt i den medicin speciallægeambulatoriet har udskrevet.

Grethe har gennem flere år fået sine kroniske sygdomme set hos vores sygeplejerske Stine.

Når det er ”småting”, kommer patienterne hos alle læger, men når det er skelsættende bekymringer, skal det være hos ens familielæge.

Kernekunsten er at hjælpe en sygdomsbekymret patient – og så den 21. gang at kunne se, at nu er det noget andet og gå videre med et undersøgelsesprogram.

Det er at rydde kalenderen, fordi der har været dødsulykke i byen, det er snakken med den kræftsyge og hans familie, det er at bakke op i et hjem sammen med familiemedlemmer og hjemmepleje, så en 87-årig ikke skal indlægges.

Hos mig bliver ingen afsluttet – når specialambulatorier afslutter, fordi en patient ikke magter at møde frem eller ikke vil have medicin for sclerose – ja, så er jeg lige så meget patientens læge.

Mellem 100 forskellige vejledninger vurderer jeg sammen med patienten, hvad der passer til ham. Jeg er patientens læge.

Skinforhandling

Regioner og regering har nu fremsat lovforslag, hvor almen praksis skal sættes udenfor døren og ikke har indflydelse.

Der skal i loven oprettes en § 70b der beskriver obligatoriske opgaver for lægen, og også i alle øvrige paragraffer har sundhedsministeren eller regionerne magten til at bestemme, så den såkaldte overenskomst, de har med praktiserende læger, bliver en skinforhandling, hvor almen praksis kun kan makke ret i forhold til kommuner og regioners diktat af, hvad vi skal lave.

Magt bliver vigtigere end faglighed. Herunder kommer kontrolsystemer, der sender personfølsomme data og telefonventetid til regioner til brug for nyansatte kontrollanter og de bestemmer selv, hvorfor der skal udskrives bøder. Lægehuset bliver et overvågningshus i stedet for tryghedens hus.

Myndighederne bilder os ind, at for at styre skal der dette overformynderi og kontrol til,men alle undersøgelser inkl. fra England viser, at kvalitetsdata mister kvaliteten, hvis de skal bruges til kontrol.

Rigsrevisionens rapport og OECD er partshøring i denne New Public Management, som ønsker kontrol i stedet for tillid.

Det er kontrol for kontrollens skyld.

Det er ikke sådan en styring, der gør familielægen god, afkrydsningsskemaer kan fjerne fokus fra det patienten vil. Og vi skal ikke forandre almen praksis væk fra det, den er god til.

Hvis regionerne kun vil arbejde i skemaer og standardiseringer, så behøver de ikke familielægen. Så kan de sende forordninger direkte til alle patienter (du må ikke ryge, du skal spise klid) og vedlægge et flowchart, hvilke symptomer, der giver ret til udredningspakke og lade patienter med kendte sygdomme behandles på sygehuset.

Det bliver rigtig dyrt. For familielægens funktion som gatekeeper betyder, at mit kendskab til patient og almindelige tilstande ofte gør, at vi kan undgå dyre udredninger, og min funktion som patientens tovholder gør, at jeg sammen med patienten finder vej i mange symptomer, diagnoser og medicinskema.

Fire kroner om dagen

Vores arbejdsform som selvstændige har fået den praktiserende læge til at have hurtige beslutningsprocesser og være produktivitetsmaximerede.

Det koster kun 4 kr. pr. døgn pr. patient, og vi udgør kun 6 pct. af sundhedsudgifter. Vi ser patienter 80 pct. af vores arbejdstid.

På sygehus er det kun 25 pct.

Hvis vi skal fjernstyres af regioner og kommuner til opgaver og registreringer, der ikke har været lægefaglig indflydelse på, vil det være tidstyveri fra patienter.

Det vil vi ikke være med til. Jeg mener, at regeringen skal besinde sig og skabe baggrund for, at vi kan vedblive at være familielæger.

Det er jeg god til, og det er samfundet godt tjent med, men jeg fortsætter ikke under det nye lovangreb

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.