Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Statens styrede nedsmeltning?

Det kan være nødvendigt at bryde med det eksisterende og nytænke velfærdsstaten.

I valgkampen blev Helle Thorning-Schmidt spurgt om, hvad hendes politiske vision var. Hun svarede, at det var at bevare velfærdsstaten.

I 2010 gennemførte jeg en analyse af de udfordringer, som den offentlige sektor i øvrigt stod overfor. Konklusionen var helt klar: Hvis man ikke gjorde noget, ville velfærdsstaten nedsmelte. Siden har vi så fået ny regering, der forsøger at tackle udfordringerne ved at være ”ansvarlig”, som det formuleres af specialister og tekno- og ”djøfokrater” samt af Finansministeriets ”regnedrenge”, men spørgsmålet er, om det kan forhindre velfærdsstatens nedsmeltning, eller om der snarere bliver tale om en kontrolleret, styret nedsmeltning i det ansvarliges navn.

Til syvende og sidst er eksperterne kun eksperter i det eksisterende, og de løsninger, de peger på, vil altid ligge inden for det kendtes rammer, mens det kunne være, det var nødvendigt at bryde med det eksisterende og nytænke velfærdsstaten.

Krisen er ikke kun konjunkturkrise

I de næste 10 år er der så mange offentligt ansatte, der skal pensioneres, at det er lige før, man bare for at genbesætte de ledige stillinger kan ansætte hele ungdomsårgange i det offentlige. Samtidigt stiger behovene for ældreydelser. Det samme gør forventningerne til serviceniveauet. Det er således ikke bare et spørgsmål om økonomi. Der vil simpelthen ikke være hænder nok til at bevare velfærdsstaten, som vi kender den i dag.

Hertil kommer, at krisen ikke er en almindelig konjunkturkrise. Globaliseringen betyder, at mange virksomheder har flyttet produktionen varigt ud af landet, så også fremtidig vækst vil finde sted der og ikke i Danmark. Det er således ikke bare nutidens produktion, der er flyttet ud af landet, det er også fremtidens vækstgrundlag.

Udflytningen fortsætter. Før krisen er ovre, skal der således skabes en helt ny produktion og nye arbejdspladser i Danmark, som forudsætter, at virksomhederne ikke belastes af et for stort offentligt udgiftspres.

Teknologi på nye måder

Derfor kommer man ikke uden om at diskutere innovation og nytænkning i det offentlige. Det er simpelthen ikke tilstrækkeligt at effektivisere og økonomisere med ressourcerne. Der er behov for et nationalt velfærdsinnovationsprojekt, hvis velfærdsstaten skal bevares. Man kan forestille sig helt andre måder at organisere velfærden på. Man kan anvende teknologi på nye måder. Man kan nedbryde sektorgrænser. Man kan involvere brugerne og borgere i produktionen.

Det kræver, at man tænker åbent og kreativt, at man fremtidstænker og ikke lader sig begrænse af det eksisterendes rammer.

Traditionel krisestyring

Det er ikke nok med ”ansvarlige” besparelser og effektiviseringer i det eksisterende. Den offentlige sektor og selve velfærdstænkningen er produkter af industrisamfundet og er dermed i stigende grad i uoverensstemmelse med den samfundsmæssige logik. Hierarkisk organisering, ekspertstyre, standardisering, objektgørelse af borgerne etc. udtrykker alt sammen industriel tænkning. Derfor er der i virkeligheden uanede muligheder for at udvikle en ny offentlig sektor.

Set i lyset deraf er det, regeringen gør, noget, der kan rumme kimen i sig til en ny fremtid, men også noget, der ligger uhyggeligt tæt op ad traditionel krisestyring i det eksisterende system frem for at nyudvikle. Derfor er der et behov for et nationalt velfærdsinnovationsprojekt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Niqab-forkæmper taler med to tunger
Kamal Ahmane
Forretningsmanden og politikeren Rachid Nekkaz støtter de mest åbenlyse symboler på kvindelig undertrykkelse: niqab, burka og burkini.
Debat: Hvor er de unge oprørere?
René Holm Hanssen
Unge kan med rette have en fornemmelse af, at de skal tilfredsstille forældre, venner, staten, politikere m. fl. – og at dét er livsprojektet, der går forud for deres egen måde at være i verden på, at finde fodfæste og en egen mening.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her