Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vandsektorloven er rent bureaukrati

Artiklens øverste billede
Den nye lov kan gøre det svært at finde frivillige til små vandværker.

Der er for tiden en del kritik af vandsektorloven. Og med rette.

Vandsektorloven gælder for alle vandværker, der sælger mere end 200.000 m{+3} vand om året. En stor del af de værker, der er omfattet af loven, administreres af en bestyrelse og en deltidsansat kontorhjælp.

De mennesker, der på en generalforsamling bliver valgt til bestyrelsen, er mennesker med interesse for det lokale samfund, hvortil vandværket leverer vand. I lokalsamfundene, som også kan være en del af en storby, er der opbakning til de lokale institutioner, f.eks. idrætsforeninger, erhvervsforeninger og vandværker (f.eks. havde Blokhus Vandværk, der er under 200.000 m{+3}-grænsen, 180 medlemmer, der mødte op til generalforsamlingen en lørdag formiddag).

De private vandværker, der er undergivet vandsektorloven, betragter sig selv og bliver betragtet som en del af det lokale område, som forsynes med vand. Opfører bestyrelsesmedlemmerne sig ikke ordentligt, bliver de ”fyret” ved næstkommende generalforsamling. Motivationen for at gå ind i et bestyrelsesarbejde er båret af lysten til at gøre noget for samfundet. Vandsektorloven har dræbt ideen om at stå sammen om at få godt og billigt vand til befolkningen. Vandsektorloven har gjort forbrugerstyrede vandværker til statskontrollerede virksomheder, og jeg bruger ordet virksomhed med rette. De love, bestemmelser og vejledninger, der eksisterer indtil i dag, fylder 275 sider. Det er simpelthen for meget at byde et bestyrelsesmedlem. Hertil kommer, at sproget er alt for teknisk/bureaukratisk.

Meterlange skemaer

I stedet for at interessere sig for kerneydelserne som pumper, ledninger og vandbehandling skal vandværkerne nu »opgøre netvolumemålet, der består i at definere en række kategorier af forhold (costdrivere), der driver selskabets omkostninger forbundet med at udføre forsyningsaktiviteter«. Herudover skal man give oplysninger til brug ved udarbejdelse af omkostningsækvivalenter.

Desuden skal vandværkerne udarbejde et overvågningsprogram. Det vil sige, at bestyrelsen, hvor beslutninger træffes, skal udarbejde regler om, hvordan man overvåger hinanden.

Vandsektorloven er simpelthen skrevet for virksomheder og ikke for små vandværker uden administration. Alt foregår elektronisk. Det bevirker, at der kan være skemaer, der er 2,5 meter lange og 1,5 meter brede, og som skal læses på skærmen. Det er svært at holde fokus på den rette linje, når man er 2,5 meter længere henne.

Hvis dette fortsætter, og hvis politikerne synes, at det også skal gælde alle værker uden grænse, frygter jeg, at det bliver umuligt at finde nogen, der vil gå ind i et bestyrelsesarbejde, fordi der ikke mere er nogen motivationsfaktor til at indtræde i bestyrelsen.

Konsekvenserne kan hurtigt vise sig, fordi gennemsnitsalderen af bestyrelsesmedlemmer i vandværkerne er høj. På et tidspunkt, når bestyrelsen ikke kan træffe beslutninger, fordi der er for få medlemmer, må skifteretten tage over.

Nogle ville anføre, at man kan slå sig sammen administrativt med en professionel bestyrelse til attraktive honorarer, men det bliver det jo ikke billigere af.

I skyder spurve med kanoner

Så kære politikere: I er ved at evaluere loven. Indrøm, at I har prøvet at skyde spurve med kanoner. Forbrugerne får ikke bedre og billigere vand ved at hælde en pose bureaukrati ned over hovedet på en masse sagesløse borgere. For øvrigt skal private vandværkers priser, vandkvalitet osv. også tillige godkendes af kommunen. Der er rigeligt med overvågning.

Det bliver interessant at se, hvad der sker, hvis vandsektorlovens mange krav er opfyldt, men kommunen ikke vil godkende den opkrævede vandafgift.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.