Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vil JP virkelig indføre planøkonomi?

De høje priser i Danmark skyldes ikke manglende konkurrence, men kan blandt andet tilskrives et generelt højt omkostningsniveau, høje lønninger og et lille marked.

Artiklens øverste billede

JP langer i lederen 13/3 ud efter den danske detailhandel, som blandt andet beskyldes for manglende konkurrence. 18/3 sætter JP endnu et angreb ind og beskylder blandt andre Dansk Erhverv for at sælge løgne om grænsehandlen.

Priserne i Danmark er generelt ganske høje – så langt er det ikke svært at være enig med JP’s lederskribent. Det gælder i dagligvarehandelen som i de fleste andre brancher.

En bustur i København er væsentlig dyrere end i Bruxelles, og de landsdækkende aviser koster 25 kr. i Danmark, prisen i Frankrig på Le Monde er 1,80 euro, og Die Welt kan købes for 2 euro i Tyskland. Skulle man overføre lederskribentens logik, er den lidt for hastige konklusion, at der ikke er konkurrence på hverken det danske avismarked eller på busdrift.

Lønudgifter afspejles på prisen

De høje priser i Danmark skyldes imidlertid ikke manglende konkurrence, men kan blandt andet tilskrives et generelt højt omkostningsniveau, høje lønninger og et lille marked. For detailhandlen spiller det desuden ind, at vi i Danmark har et betydeligt mere fintmasket butiksnet end i vore nabolande.

Når en dansk slagteriarbejder er op til tre gange så dyr som en tysk slagteriarbejder, og en tysk butiksansat får det halve i løn af sin danske kollega, afspejles det naturligvis i de endelige butikspriser. Her udgør udgifter til vareindkøb, husleje, energi, mv. op mod 90 pct. af de samlede omkostninger. Det vil sige, at langt størstedelen af prisdannelsen slet ikke foregår i dagligvareleddet.

At JP endvidere agiterer for et ”langvarigt prisstop”, er meget overraskende, da vi nok er nogle, som troede fuldt og fast på, at planøkonomien var endeligt afskrevet som en fejlagtig økonomisk politik.

Livskraftigt købmandskab

JP mener, at man ikke kan være sikker på, at detailhandelen vil sænke priserne efter en eventuel afgiftsreduktion, men da fedtafgiften forsvandt ved årsskiftet, har blandt andre Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd konkluderet, at »det markante fald i forbrugerpriserne skal ses i lyset af afskaffelsen af fedtafgiften«. Altså blev afgiftsfjernelsen sendt direkte videre til forbrugerne. Vi er overhovedet ikke i tvivl om, at grænsehandelskøbmændene er rigtig dygtige til at drive forretning. Derfor er det særligt påfaldende, at vi fortsat ikke har set en eneste af dem etablere sig nord for grænsen.

Mon ikke ”det livskraftige købmandskab og konkurrenceevnen i Sydslesvig” for længst havde erobret det danske marked, hvis konkurrencen i Danmark virkelig er så lav og profitten så høj? Måske er det nemmere at ligge i skatte- og afgiftsly og beskylde andre for at lyve om betydningen af høje afgifter og moms.

Dansk Erhvervs konservative beregninger på baggrund af tal fra Skatteministeriet viser, at hvis vi halverer afgiften på øl og sodavand, vil det give en chokeffekt i grænsehandlen og skabe næsten 1.500 arbejdspladser. Det er nok også derfor, at stort set samtlige politikere lige nu arbejder på at finde den finansiering, som skal gøre det muligt at sætte afgifterne ned.

Så sent som i sommeren 2012 skrev JP på lederplads, at regeringen med den nye prisindeksering af afgifterne forstærkede ”afgiftsvanviddet”, og at det var ”ufatteligt”, at danske regeringer skatteplyndrer danskerne ved at tvinge danskerne til grænsen. Måske den gamle leder lige skal genlæses på redaktionen?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.