Politikerne er simpelthen for unge til ansvaret
De flygter som rotter fra den ene synkende skude til den næste. Tre meget unge SF’ere har besluttet sig for at forlade folkesocialisterne for at tilslutte sig Socialdemokraterne.
Der kan være gode grunde til partiskiftet, men der er noget symptomatisk over det, når unge mennesker flakker mellem partierne.
En efterhånden skræmmende stor andel af Folketingets politikere er simpelthen for unge til at sidde på tinge. En betydelig del af den siddende regerings hold, både nuværende og forhenværende ministre, har peget som et tydeligt tegn i samme retning. Mangel på menneskelig og faglig erfaring – flere ministre har end ikke formået at afslutte deres studier og uddannelser.
Der er gået ”X-Factor” i politikken. Smukke unge kvinder, to af de rømmede fra SF, forførende øjne som en Astrid Krag og flere til. Hvem kan ikke fornemme det helt ned i tæerne? Læber med rødt, som enhver rigtig mand ved, hvad kan bruges til.
Aldersgrænse i politik?
Det er stilen blandt de unge kvindelige politikere. Det er det, man vinder mandatet på, når man står over for en lige så uerfaren vælgerskare af unge mennesker, som måske nok har taget sig en ungdoms- eller gymnasiel uddannelse, men uden kvalificeret indhold, fordi staten for længst har lukket luften ud af uddannelsessystemet – hele vejen fra folkeskolen til universitetet.
Tiden begynder at nærme sig, hvor det måske er på sin plads at begynde at se på aldersgrænser i forhold til politik, hæve aldersgrænsen for at sidde i Folketinget eller i et byråd og hæve valgretsalderen. Det drejer sig om ansvarlighed, hvilket forudsætter modenhed og indsigt.
Det kræver en vis alder, før man kommer så langt, før man har et kvalificerende arbejde, og før man har familie og forpligtelser i det hele taget. Det fordrer, at man er mere end 18 år gammel.
Da man i 1978 indførte valgretsalderen på 18 år, havde man alene fortiden at forholde sig til – en fortid, hvor unge mennesker blev modne langt tidligere, end det er tilfældet i dag, fordi man dengang havde forpligtelser i et helt andet omfang.
Et nyt vælgerkorps
Jeg ved godt, at der fra visse sider i det politiske landskab tales om at sætte valgretsalderen ned. Mogens Lykketoft fra Socialdemokraterne har været ude i dette ærinde, men det ville være at umyndiggøre demokratiet endnu mere, end det allerede er.
Selvfølgelig grunder ønsket i at trække endnu flere vælgere til de skrantende Socialdemokrater på samme måde som nu, hvor man for alvor har åbnet med fuld skrue for indvandringen fra de ikkevestlige lande for derved at hverve sig et nyt vælgerkorps.
En valgretsalder på 25 år for at stemme til Folketinget eller byråd og en aldersgrænse på 30 eller 35 år for at kunne stille op til de ansvarsfulde poster. Det kunne være en måde at få seriøsiteten tilbage i den demokratiske proces, som i øjeblikket undergraver sig selv i et forsøg på at konkurrere med fjernsynets letkøbte underholdning.
Selvfølgelig vil man komme til at savne de frække trutmunde, men demokratiet må komme i første række.