Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vestagers candyfloss af tolerance

Der er blevet tegnet et åbenlyst positivt og menneskeligt portræt i filmen ”Lincoln” af en af Amerikas største præsidenter.

 Margrethe Vestager kunne efter at have set filmen bifalde Lincolns kamp for det enkelte menneskes medfødte ret til frihed, og hvordan han satte sin karriere og sit liv på spil i sin kamp mod slaveriets lænker. Hun tildelte rundhåndet filmen seks stjerner.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er begejstret for filmen ”Lincoln”. Foto: AP

Det er indiskutabelt, at Abraham Lincoln var suveræn som lederskikkelse for en nation i udvikling, og at hans lederevner var nært forbundet med hans personlighed og engagement, hvor han ved sit eget eksempel viste vigtigheden i at udvikle en almen dannelse, båret oppe af en ubændig søgen efter indsigt, som også havde en spirituel dimension, frisat af religiøse dogmer og regelsæt. Set i det lys markerede Lincoln, at kravet om retten til frihed ikke kun indebar et opgør med slaveriet, men også et opgør med alle former for dogmatisk fanatisme.

Margrethe Vestager tager fri-

modigt Lincoln til indtægt for sit eget menneskesyn for samtidigt at lade hånt, om hvordan mange af de indvandrere, hun hilser velkommen, er bundet med mentale lænker til en række religiøse dogmer og regler.

Margrethe Vestager kan henvise til, at hun som Lincoln besidder en tolerance, men hos hende henviser tolerancen ikke kun til livets uundgåelige fejltagelser, men snarere til en dydsiret accept af alle kulturelle forskelle og dermed af de religiøse dogmer og regelsæt, hvor ikke mindst islams ideologi lægger muslimernes sind og tankesæt, ja hele liv i lænker.

Diametral modsætning

Margrethe Vestager fremstår derfor som den diametrale modsætning til Lincoln helt uden indsigt og virker dertil utroværdig, for ikke at sige uværdig, som lederskikkelse i et land, hvor vi har en kulturarv, der er båret oppe af idealer om et humanistisk livssyn, og hvor det enkelte menneske udvikler en almendannelse, gerne i Grundtvigs ånd.

Den løbende udbygning af parallelsamfund, hvor de religiøse

regelsæt er ved at blive en vigtig markør, når man taler om social kontrol, viser, hvordan Margrethe Vestager som mange andre politikere har undervurderet eller snarere overset islams evne til at lænke eller fravælge den frie selv-

stændige tanke samtidig med dannelsen af en solid sammensvejsning mellem tro, dogmatiske leveregler og flokdrifter. I sin uvidenhed prøver Margrethe Vestager med en candyfloss af tolerance at imødekomme en ideologi, der er totalitær, og som langt overgår kommunismen og nazismen i

styrke og konsekvens.

Når det nu viser sig, at rege-

ringens bestræbelser på lempelser i udlændingepolitikken udvikler sig til et uhyre kostbart eksperiment, er det yderst kritisabelt, at

Margrethe Vestager, i den gode sags tjeneste, er med til at holde de reelle omkostninger skjult for befolkningen, ikke mindst på baggrund af at hensigten er blottet for realisme og visioner.

Visioner må bygge på faktuelle muligheder og hvor løsningen, som Lincoln så smukt går ind for, må findes i det enkelte menneskes evne til at udvikle en selvstændighed i tanke, en fordomsfri søgen, og et nærvær med en evne til empati, der ikke skal forveksles med sentimental føjelighed.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden, var situation en helt anden, hvor opbakningen vaklede og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkligheden stået i EUs midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?

Blog: Kina vil skabe en kunstig måne  

Nauja Lynge
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen.
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her