Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad kan vi lære af fortidens klima?

Ved en beklagelig redigeringsfejl manglede der nogle ord i et indlæg af Jens Ulrik Andersen 8/2.

Vi bringer derfor indlægget igen i sin fulde længde:

Forudsigelserne om global opvarmning bygger på analyser af fortidens klima ved hjælp af klimamodeller. Iskerneforskeren Sune O. Rasmussen henviste i et indlæg i JP 24/1 til, at den tætte kobling gennem de seneste 800.000 år mellem opvarmning i mellemistiderne og et forøget indhold af CO2 i atmosfæren demonstrerer den vigtige rolle af CO2 i klimaforandringer.

Han medgiver nu i sit seneste indlæg i JP 5/2, at stigningen i atmosfærens indhold af CO2 ikke var den primære årsag til opvarmningen. Dens betydning kan kun bestemmes med stor usikkerhed fra simulering med klimamodeller.

De fleste vurderinger af klimaets følsomhed over for CO2 har været baseret på modellering af temperaturstigningen gennem de seneste godt hundrede år. I rapporterne fra FN’s klimapanel IPCC er hovedargumentet for en dominerende rolle af CO2 således, at klimamodellerne ikke kan reproducere opvarmningen uden dette bidrag.

Modellerne er imidlertid dårlige til at beskrive naturlige klimavariationer. Det har derfor været et centralt emne i klimadebatten, om opvarmningen gennem det seneste århundrede var usædvanligt hurtig og stor.

SOR skriver i sit senestee indlæg, at iskerneboringer viser, at Grønland for ca. 1.000 år siden var varmere end i dag, men at middeltemperaturen af den nordlige halvkugle under ét efter alt at dømme har været lavere end i dag gennem de seneste 1.300 år, og at en kold periode på Grønland omkring år 1500 ikke genfindes konsekvent i data fra andre kilder.

Dermed støtter han tilsyneladende klimatologen Michael Manns billede af fortidens klima, den berømte og berygtede hockeystav: En lang periode, skaftet, med svagt faldende temperatur, og de seneste godt hundrede år, bladet, med stejlt stigende temperatur.

Senere, mere pålidelige klimarekonstruktioner ( www.clim-past.net/8/765/2012/), baseret på en bred vifte af målinger, iskerner, træringe, søbundsprøver, drypsten etc., har imidlertid genetableret den middelalderlige varme periode, med temperaturer som i dag, og den senere lille istid med væsentligt lavere temperaturer. Den seneste udforskning af fortidens klima underbygger derfor ikke påstanden om, at den moderne opvarmning er enestående.

Det udelukker naturligvis ikke, at menneskeskabt CO2udledning har medvirket til et varmere klima, men bidraget fra naturlige variationer kan være meget større, end man hidtil har troet. Det støttes af temperaturmålinger gennem de seneste 15 år, der ikke viser den markante stigning, som modellerne havde forudsagt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Hvem skal passe på dig om 50 år, Sophie Løhde?
Carina Hansen, sygeplejerske på Hjerteafdeling Y20, Frederiksberg Hospital, Frederiksberg C
Som hospitalsansatte sygeplejersker på et sengeafsnit kæmper mine kolleger og jeg dagligt en indædt kamp for at levere en pleje og behandling, som skaber mening og tryghed for den enkelte patient.
Debat: Ingen kæmper hårdere for grønne biler
Rasmus Nordqvist, klimaordfører, Alternativet
Klimakrisen kalder på langt mere klimavenlige transportformer, end vi har i dag. Vi skal have billigere elbiler, grøn firmabilskat og stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2025.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Falck fyrer 570 medarbejdere i Danmark

Redningskoncernen Falck siger farvel til 570 medarbejdere inden for patienttransport. En tilspidset konkurrencesituation er forklaringen, lyder det fra Falck, som outsourcer området i stedet. Finans
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Lars Boje Mathiesen
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.

Debat: Putin rammer sine fjender både i og uden for russisk område

Bjarne Kim Pedersen, forfatter, fortæller og blogdigter, Otterup
Der er kræfter østfra, som holder øje med, hvad man laver, når man blander sig i debatten og forsøger at få rettet opmærksomheden mod krigen i det østlige Ukraine.
Annonce
Bolig
Se billederne: Dødsbo blev ombygget for 4,8 mio. kr.
Parret Pernille Frandsen og Thomas Hansen faldt for en funkisvilla fra 1933 med udsigt over Vejle. Men de måtte sande, at huset – et dødsbo – skulle laves helt om for at passe til deres familieliv med to hjemmeboende børn, så projektet kom til at tage to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her