Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Brændefyring spøger ikke

<p>I JP 8/5 fortsætter Jan Eskildsen med at se spøgelser. Han mener nu, at Christian Ege fra Det Økologiske Råd i al hemmelighed mødes med politikere for at få penge fra Energifonden til DØR's oplysning om forurening fra brændefyring.</p>

For det første går penge fra Energifonden til arbejde med energibesparelser. For det andet er det undertegnede, der som frivillig står for oplysning vedr. forurening fra brændefyring. Vi har dog fået midler fra Climate Works Foundation og ICCI ( www.iccinet.org) til to konferencer om emnet.

Endelig er hele vores oplysningsaktivitet om brændefyring baseret på undersøgelser og vurderinger fra Sundhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen, Aarhus Universitet, WHO og FN (Unep). Mener JE, at Dansk Energi har påvirket disse organisationer til at mene noget bestemt?

Forskernes vurderinger


Finn Nielsen tror i JP 9/5 ikke på forskerne fra Aarhus Universitet, når de konkluderer, at ca. 250 for tidlige danske dødsfald og ca. 750 for tidlige dødsfald i Europa skyldes forurening fra dansk brændefyring. Det er jo op til FN selv, men som ngo tager vi udgangspunkt i forskernes vurderinger.

Reinhard Nowak (JP 10/5) og FN tror ikke, at sodpartikler fra brændefyring i Danmark giver isafsmeltning i Arktis. Men det er netop, hvad Unep og forskningsprogrammerne under Arktisk Råd konkluderer - at særlig sodpartikler fra nordiske lande giver et højt bidrag pr. kg, fordi en stor andel af partiklerne afsættes i Arktis.

Den globale opvarmning


Bo Kolman mener i JP 9/5, at det er bedre at satse på motion frem for ren luft, når hjertekarsygdomme som følge af luftforurening skal reduceres. Hos DØR satser vi på begge dele bl.a. ved også at fremme cykeltrafik. Erfaringer er desværre, at det går den gale vej med motionen, idet antallet af fysisk inaktive stiger.

Uffe Lindum efterlyser bevis på, at han skriver, at CO2 fra brændefyring skaber global opvarmning. 23/4 skriver jeg, at sodpartikler fra brændefyring forøger isafsmeltningen i Arktis og derved global opvarmning, hvilket ikke er tilfældet ved træafbrænding på kraftværker.

Som svar skriver UL i JP 25/4: »Ganske uanset om man bruger træ i et brændefyr eller på et kraftvarmeværk, må en given mængde træ afgive en given mængde CO2.« Derfor mener jeg, at UL skrev, at det er CO2 fra brændefyring, der giver global opvarmning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.