Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Bankpakke XY på vej

I Danmark er der banker, som ikke har været ramt af krisen.

I Danmark er det nu blevet muligt at købe sæd med det, der kaldes udvidede profiler. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Banker, hvor forretningen går strygende uden behov for hjælpepakker. Banker, hvor vi sagtens kan måle os med de største. Rent faktisk er vi førende i Danmark og har filialer i hele verden. Her tænker jeg på de danske sædbanker.

Selvom de ikke har haft behov for hjælpepakker, har regeringen alligevel hastet en ny ”bankpakke” igennem før sommerferien med virkning fra oktober. Loven om kunstig befrugtning er netop blevet revideret, hvilket på flere måder ændrer den danske (sæd)bankpraksis. Denne bankpakke kan på langt sigt få alle andre bankpakker til at blegne, idet der er skabt nye opvækstvilkår for fremtidige generationer her i landet.

I Danmark er det nu blevet muligt at købe sæd med det, der kaldes udvidede profiler. Kvinden eller parret kan således i ro og mag lade sig forføre i bankens kataloger, hvor sæddonorerne præsenteres via deres baggrund, fysiske kendetegn, akademiske grader og karakteregenskaber. Til sæden er der desuden knyttet en håndskreven hilsen fra donoren med vedhæftet babyfoto.

Det betyder imidlertid ikke, at barnet kan designes. Problemet er snarere, at det netop er illusionen om designerbørn, der lægges frem foran de barnløse. På den måde vil barnet vokse op med en velafgrænset forventningsstruktur. Men det er slet ikke det, der udgør det største etiske problem.

Problemet er snarere koblingen mellem den nuværende praksis med anonym sæddonation og de udvidede donorprofiler. Lad mig understrege pointen gennem et fokus på barnets opvækstvilkår. Barnet vokser op med en lang række informationer om faderen og vil tilmed kunne høre hans stemme og se et babyfoto af ham.

Der er bare det lille men, at barnet med sikkerhed aldrig kommer til at møde faderen, fordi han er anonym. I mine øjne er der meget, der taler for opretholdelsen af anonym sæddonation, men når vi samtidig giver barnet en lang fortælling om den far, som det med sikkerhed aldrig kommer til at møde, har vi ikke blot tilsidesat hensynet til børnene, men står nærmest og træder på dem.

Sædbiblioteker

Med regeringens nye “bankpakke” understreges begrebet bank, der henviser til en virksomhed, der fremmer pengeomsætning. Men sædbanker bør vel snarere kaldes for sædbiblioteker. Sædbiblioteker, der formidler en lang række fortællinger og livshistorier – nu også i lyd og billeder. Historien bliver levendegjort, men forbliver et eventyr for barnet, hvor helten – ligesom i de rigtige eventyr er uden for rækkevidde.

I dag indeholder sædbibliotekerne både anonyme og ikkeanonyme forfatterskaber. Arbejdet med etik angår vores menneskesyn og ikke mindst synet på det liv, vi sætter i verden. Men i dag efterlader den nye lovgivning et tunnelsyn med fokus på de barnløse. Et besøg hos optikeren kunne være påkrævet for at kunne skabe blik for de mange hensyn og særligt hensynet til dem, der ikke bliver spurgt.

Jeg vil derfor gerne appellere til, at den næste ”bankpakke”, bliver en værdighedsgave til fremtidens børn i stedet for en kæmpe narresut, som tusindvis af børn må vokse op med.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Jeg er ledig, fordi jeg er ledig – ergo forbliver jeg ledig.
Anne Grønlund, cand.scient.pol., Dragør
Jeg er veluddannet, vil gerne tjene mine penge selv, holder mig opdateret, er fleksibel og omstillingsparat og til trods for, at jeg har søgt ca. 150 job, har jeg været uden arbejde i mere end et år. Så kære arbejdsgiver, kære politikere, fortæl mig venligst: Hvad skal jeg nu?
Debat: Ingen kæmper hårdere for grønne biler
Rasmus Nordqvist, klimaordfører, Alternativet
Klimakrisen kalder på langt mere klimavenlige transportformer, end vi har i dag. Vi skal have billigere elbiler, grøn firmabilskat og stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2025.
Debat: Det behøver du ikke
Uffe Lauritsen, landbrugstekniker, Mørke
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det er en gratis omgang at kritisere DR-sparekrav

Angela Brink
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit.

Debat: Putin rammer sine fjender både i og uden for russisk område

Bjarne Kim Pedersen, forfatter, fortæller og blogdigter, Otterup
Der er kræfter østfra, som holder øje med, hvad man laver, når man blander sig i debatten og forsøger at få rettet opmærksomheden mod krigen i det østlige Ukraine.
Annonce
Børnelæge gennem 20 år: Børn skal ikke selv bestemme, hvornår og hvad de skal spise
Kampen mod overvægt starter med mad og motion – og forældre, der tager ansvar for familiens situation. Men hvordan? Overlæge på Holbæk Sygehus fortæller her om sine holdninger til opdragelse i relation til overvægtige børns vægttab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her