Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Tællelyset og lyseslukkeren

En fynsk lokalhistoriker har gravet et hidtil ukendt eventyr af H.C.

Andersen frem af Rigsarkivets gemmer. Der er tale om en afskrift af det, der muligvis er digterens allerførste eventyr, dedikeret til en 38-årig enke, som muligvis har haft afgørende betydning for den verdenskendte digters løbebane.

Fundet på bunden af en tung arkivkasse er omtrent lige så overraskende som Marianne Jelveds genopstandelse i dansk politik. Med det forbehold, naturligvis, at ministeren ikke skal tænde ”Tællelyset”, som det opdagede eventyr hedder, men slukke en brand. Hvorfor klovnen blev fyret, håndtasken hyret.

Præcis som hos HCA flyder uhæmmet kreativitet sammen med den grå hverdag i toppen af dansk politik, hvorpå de utroligste ting kan ske, ske og ske igen. Jo længere op, jo mere dilettanteri, det er ganske forbløffende. For sølle 180.000 kr. i ædedolkehonorar fik skatteyderne uvurderlig underholdning, efterfulgt af en anderledes alvorstung rigsrevision med det teatralske vagtskifte som absolut klimaks. Ud med novicen, ind med grevinden.

Jeg må indrømme, at jeg fik øjne så store som tekopper, da Marianne Jelved trissede ind ad døren til det statelige palæ ved Gammel Strand med sin karakteristiske markmusudstråling. Men tænkte så, at en professionel politiker trods alt er at foretrække for en professionel gøgler.

Til professionen hører imidlertid Jens Otto Krags grundprincip om, at man har et standpunkt, indtil man tager et nyt. Marianne Jelved er ingen undtagelse, og der skulle kun gå et par dage, førend hun vendte rundt på den berømte tallerken. Det var, da hun nedlagde hjemmesiden for den tidligere regerings kulturkanon. Den har hun altid været imod. Rotationen kom med hendes begrundelse for nedlæggelsen, nemlig at vi ikke har brug for ”smagsdommere”. Udtrykket er epokalt for alle med blot en rudimentær hukommelse og går tilbage til Foghs nytårstale i 2002. Dengang var Jelved harmdirrende modstander af Foghs angreb på ekspertvældet; 10 år senere har hun gjort det til sit eget projekt. Resten er lutter lagkage. Kulturministeriet, der blev grundlagt på store ambitioner om folkelig deltagelse, er for længst reduceret til en hæveautomat. En hulens masse mennesker skal have nogle penge, og det helst i en vis fart. Eneste spørgsmål er, hvem og hvor meget? Det strides kunstnerne og deres udvalg så om – fra Herodes til pilates, undskyld Pilatus – og seneste episode i den sæbeopera er protesten fra forfatter Ida Jessen og andre medlemmer af Statens Kunstfond mod, at offentligheden skal have indsigt i, hvilke tidligere medlemmer af Statens Kunstfond, der har fået økonomisk støtte. Det er en ”fornærmelse” og ”mistænkeliggørelse”. Vist så. Men en nødvendig sådan. Jævnfør den tidligere minister og mennesket sådan i al almindelighed.

Hvorvidt vi kan forvente realisme fra den ny minister, er endnu uklart, men hun har indtil videre ignoreret fondsmedlemmernes harme. Jelved afslørede måske mere, end hun ville, da hun kvitterede for sin udnævnelse ved at beskrive sin fjogede forgænger som ”et smukt menneske”. Sådan taler et får i ulveklæder. Jelved ved, at det ikke er nok at være smuk, se bare på statsministeren. Der skal mere til. Derfor er hun klog nok til at nedtone Kulturministeriets betydning og vil formentlig nøjes med at administrere hæveautomaten. Elbæk var tællelyset; Jelved er lyseslukkeren.

Landets ny kulturminister ved, at kulturkampen er flyttet fra den finkulturelle verden over til den korporlige verden, dvs. til indvandrings- og asylpolitik, familiesammenføring og alt, hvad dertil hører. Et arabisk eventyr – oversat til dansk – er i fuld gang.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.