Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Matas har ikke monopol på sandheden

Informationschef Henrik Johannsen fra Matas fremturer i JP 5/12 med en række påstande om de velsignelser, hans parfumerier kan bibringe befolkningen, hvis hans mål om at få del i recepturomsætningen lykkes.

Det skylder han den internationale kapitalfond CVC, der i 2007 opkøbte 294 Matas-butikker landet over for 5,1 milliarder kr. Hele liberaliseringsønsket stammer fra denne kæde, der ønsker at få en kursgevinst.

Diskussionen skyldes et udspil fra Konkurrencerådet, der i strid med realiteterne inkluderer apotekerne i kampen mod monopoler. Apotekerne har i de seneste 15 år leveret 3 pct. årlige stigninger i produktivitetsvækst pga. omfattende anvendelse af it-teknologi og robotter, og samtidig er de priser, som lægemiddelbrugerne møder i primærsektoren, de laveste i de lande, konkurrencemyndighederne normalt bruger til sammenligninger.

Det sidste skyldes apotekernes meget lave avancer, der er på niveau med Netto og andre discountkæder. Matas ligger langt over.

Her er områder, hvor jeg har lyst at kalde Henrik Johannsen ”misinformationschef”.

Han påstår, at borgerne i vore nabolande er tilfredse med kvaliteten af liberaliseringen. Det er direkte usandt. I Sverige har Svenska Kommunalpensionärernas Förbund netop rettet en sønderlemmende kritik af lovændringen, fordi dets medlemmer bliver utrygge, når de skal bevæge sig rundt mellem de mange nye aktører for at finde den medicin, de har fået ordineret, og ikke kan få at vide, hvor de skal henvende sig. Jeg kunne nævne flere.

Flere apoteker på vej?

Han påstår, at liberaliseringen vil medføre flere apoteker i Udkantsdanmark. Usandt. Konkurrencestyrelsen vil afskaffe apotekernes udligningsordning, der bruges til at sørge for apoteksenheder i egne, hvor befolkningstallet er for lavt til drift af apoteker. I Sverige udmelder en af de kæder, der opstod ved liberaliseringen, at den vil nedlægge en række sådant placerede enheder, hvis man ikke får tilskud til oprettelse af driften.

Vi har i dag et apotekervæsen, der i forbrugerundersøgelser klarer sig fint. Der er sikkert behov for justeringer, der gør tilgængeligheden større, men at fratage indehaverne den motivation, der ligger i den nuværende type ejerskab, er halsløs gerning.

Her er det måske en god idé at skele til, at EU-domstolen netop har sagt, at der er gode grunde til, at en apoteker er farmaceut, fordi det er ejeren af apoteket, der i sidste ende sætter standarden for de ansattes adfærd i det daglige.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.