Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Tragikomiske anprisninger på alle hylder

Hvis det ikke næsten var tragisk, ville det være komisk.

Artiklens øverste billede
Fra midt i december vil forbrugerne blive mødt af sundhedsanprisninger, når de er på indkøb.

Efter års armlægning med de europæiske forbrugerorganisationer har fødevareindsstrien vundet retten til at bruge sundhedsanprisninger på fødevarer i detailhandlen. EU har dermed bøjet sig for fødevareindustriens massive lobbyarbejde og lavet nye regler, der beskriver 222 nye måder, som virksomhederne fremover må argumentere for, at madvarerne i supermarkedet er særligt sunde.

Fra midt i december betyder det f.eks., at der på slikhylden kan ligge chokoladebar og lokker med, at »Calcium (kalk) er nødvendig for vedligeholdelse af normale tænder«. At der i afdelingen for olier og eddiker kan stå fødevarer påtrykt uforståelige budskaber som: »Olivenolie-polyphenoler bidrager til at beskytte fedtstoffer i blodet mod oxidativt stress«.

På kildevandsflaskerne kan man blive mødt af indlysende, men knudrede formuleringer, som at »vand bidrager til at vedligeholde normale og fysiske og kognitive funktioner«. Eller at man i afdelingen for morgenmadsprodukter kan få et kulørt løfte om, at »Fibre fra havrekorn bidrager til at øge afføringens volumen«.

Grundlæggende problem

Det grundlæggende problem er, at langt størstedelen af de 222 anprisninger vedrører stoffer, som befolkningen allerede får tilstrækkeligt af gennem en normal kost – typisk vitaminer og mineraler. Der vil derfor ikke være en sundhedsmæssig gevinst ved et ekstra indtag.

Der er derimod risiko for, at forbrugerne vildledes til at tro, at fødevarer med anprisninger har en sundhedseffekt, som de reelt ikke har.

En reel sundhedsanprisning vil f.eks. aldrig gøre mælkechokolade hverken sund eller befordrende for forebyggelse af huller i tænderne, selvom det indeholder kalk, »der er nødvendig for vedligeholdelse af normale tænder«.

Manglende ernæringsprofil

I den årelange proces, der er gået forud for de nye regler, har Forbrugerrådet kæmpet for, at sundhedsanprisningerne blev suppleret af såkaldte ernæringsprofiler. En ernæringsprofil er et loft over, hvor meget salt, sukker og fedt der må være i varer, som kan anprises.

Ernæringsprofilerne, der altså skal sikre forbrugerne mod vildledning, skulle have været etableret i 2009. Men arbejdet er strandet efter lobbyarbejde fra fødevareindustrien, og derfor burde brugen af sundhedsanprisninger ikke blive tilladt på nuværende tidspunkt.

På papiret kan mange af sundhedsanprisningerne virke næsten komiske, men for forbrugerne er der desværre ikke meget at grine ad. Forbrugerrådet opfordrer derfor fødevareminister Mette Gjerskov til at gå foran i kampen og presse på, for at EU-Kommissionen hurtigst muligt udarbejder et forslag til ernæringsprofiler, der kan sikre, at usunde fødevarer ikke anprises som sundhedsfremmende.

Samtidig vil vi opfordre fødevareproducenterne til at begrænse brugen af anprisninger og myndigheder og politikere til at have særlig fokus på mulig vildledning af forbrugeren.

Et besøg i supermarkedet skal jo nødigt blive til en tragikomisk oplevelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.