Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Hyklerisk melding om A- og B-hold fra Venstre

Det er hyklerisk, at sundhedsordfører for Venstre Sophie Løhde her i avisen melder ud, at regeringen skaber A- og B-hold blandt patienterne (24/11).

At man skal høre et sådant postulat fra et parti, der var med til at overbetale de private sygehuse, give skattefradrag til arbejdsgiverbetalte sygeforsikringer og indføre brugerbetaling på f.eks. fertilitetsbehandling og sterilisation, er nærmest komisk. Sandheden er jo, at Venstre om nogen har delt danskerne op i A- og B-hold.

Med den differentierede behandlingsgaranti ønsker regeringen absolut ikke at gøre forskel på danskerne. Vi ønsker derimod at sikre, at de, der er mest syge, behandles først. For vi kan ikke – som Venstre – se fornuften i, at patienter med mindre alvorlige lidelser, der godt kan vente lidt længere, kommer hurtigere i behandling på private sygehuse.

Og det kan læger, sygeplejersker og mange patienter i øvrigt heller ikke. Både Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter ser positivt på, at patienterne på baggrund af en lægefaglig vurdering får ret til frit sygehusvalg efter henholdsvis 30 og 60 dage.

Vurderer den samlede tilstand

Jeg vil også gerne mane enhver tvivl i jorden om, at danskere med arbejde kommer forrest i behandlingskøen. Sådan forholder det sig naturligvis ikke.

Lægerne ser selvfølgelig ikke isoleret på, om patienten er i arbejde. Det ved Venstre også udmærket godt. De vurderer patientens samlede sundhedstilstand og ser først og fremmest på, om patientens sygdom forværres ved at skulle vente lidt længere på behandling, og om hun eller han har stærke daglige smerter. Først derefter indgår det i lægernes vurdering, om patienten har en såkaldt funktionsnedsættelse – det vil bl.a. sige, om man kan udføre nødvendige daglige gøremål eller bevare sin tilknytning til arbejdsmarkedet.

Så Ældre Sagen, 3F og andre behøver ikke at bekymre sig. Patienter uden arbejde bliver ikke sat bagerst i behandlingskøen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.