Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fornuftig miljøregulering

I sidste mandags avis kalder Torben Nielsen det kollektiv sindssyge, at 179 mennesker lovgiver om miljøspørgsmål. Man kunne også kalde det demokrati.

På husdyrområdet er der et stærkt fagligt bagland at trække på fra forskningsinstitutionerne og en lang tradition for dialog med erhvervet, med grønne organisationer og med kommunerne. I et demokrati er der også plads til at klage over afgørelser – det forlænger processerne, men det hører med.

Torben Nielsen, der er adm. direktør i Kopenhagen Fur, giver et eksempel fra en minkfarm, hvor det har taget syv år at få en miljøgodkendelse. Det er alt for lang tid. Da husdyrgodkendelsesloven trådte i kraft i 2007, var der tvivl omkring visse miljøvurderinger, så nogle af de første sager havde en meget lang sagsbehandlingstid.

Fakta er, at der i 2009 var en sagspukkel i kommunerne på 3.000 husdyrgodkendelsessager, men den er stort set væk i dag. Lige nu afvikles der mindst lige så mange sager, som der kommer til. Samtidig er der sat ekstra penge af til, at Natur- og Miljøklagenævnet kan afvikle gamle klagesager på husdyrområdet.

Nævnet forventer, at alle gamle klagesager er afgjort inden den 31. marts næste år.

Nye ordninger godkendt

Desuden har jeg netop godkendt en ændring af husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen, der omfatter en række nye anmeldeordninger. Ordningerne betyder, at landmænd fremover for eksempel kan få lov at etablere malkestalde og foderlagre, afprøve nye miljøteknikker eller anskaffe sig græssende dyr uden at skulle gennem en omfattende miljøgodkendelse.

TN sætter spørgsmålstegn ved måden at opgøre miljøbelastningen på – og ved, hvorvidt kvælstof overhovedet kan kaldes gift. For at begynde med det sidste er forskerne på området enige om, at der både har været behov for den hidtil gennemførte danske kvælstofreduktion, og at der også er behov for en yderligere reduktion.

For det andet så er beregningsgrundlaget for en miljøgodkendelse komplekst. Der anvendes modelberegninger ud fra videnskabelige data, og det skal bl.a. sikre naturområder tæt på landbrug mod for meget kvælstof. Det er umuligt at måle konkret, hvor stor en belastning vil blive, men der estimeres på et kvalificeret grundlag. Ikke ud fra den blå luft.

Selvom miljøreguleringen i hovedtræk virker godt nu, kan den forbedres. Det arbejder Natur- og Landbrugskommissionen på, og jeg ser meget frem til de ideer og anbefalinger, de kommer med næste forår.

Det skal både styrke miljø, natur og lægge grunden til sund vækst.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.