Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Mordet på stilheden

Store vindmøller i uspolerede landskaber er en trussel mod naturens ro og fred.

Kære miljøminister Ida Auken og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard. I opfordres herved til at løse følgende problem: mordet på stilheden.

I Danmark risikerer de få uspolerede landskaber, hvor naturen kan nydes i fred og ro, helt at forsvinde.

Truslen kommer fra store vindmøller, som kommunerne har fået besked om at planlægge placeringen af.

Der er ikke noget forkert i planlægningen som sådan, og der er heller ikke noget galt med vindmøllernes hovedbeskæftigelse, nemlig at producere strøm. En udfasning af de fossile brændsler og erstatning med vindkraft, solceller, biobrændsler m.m. har borgernes fulde sympati.

Men det bør ske med stor omtanke, således at bivirkningerne, som for møllerne er støj, en forstyrrelse af landskabsbilledet og forurening med lys, ikke forringer borgernes livskvalitet.

Der er flere gange lavet videnskabelige undersøgelser af danskerne villighed til at besøge skove og naturarealer. Hyppigheden af disse besøg overstiger benyttelsen af biografer, teatre, biblioteker, idrætsanlæg o.l.

I samme undersøgelser er skovgæsternes præferencer også analyseret. Nogle var hundeluftere, ryttere, cyklister, løbere, fuglekiggere m.m. Andre var det, vi kalder alm. skovgæster, der ønskede at opleve skovens og naturens arkitektur, dufte, farver, dyre- og fugleliv. Men det, som var fælles for alle, og som stod øverst på prioriteringslisten, var oplevelsen af stilhed. Stilheden både i absolut forstand og i forhold til de besøgendes hverdag var det mest efterspurgte.

Kun få frie områder

Ved placeringen af vindmølleparker tilstræber planlæggerne at begrænse miljøproblemerne for helårsbeboelser. Dette er forståeligt, da beboerne ikke kan flygte fra støjen m.m.

Derfor søges vindmøllerne placeret i tyndt befolkede områder. Dem er der ikke mange af – og en del er naturfredede eller fredskovpligtige og skulle derfor være beskyttede mod opførelse af vindmøller. De resterende ”frie” arealer vil få planlæggernes bevågenhed.

Et af disse tyndt befolkede, ubeskyttede områder er den tidligere Flyvestation Vandel, der kom på private hænder, da stationen blev nedlagt for få år siden. Den tidligere flyvestations areal på ca. 1.000 ha er beliggende umiddelbart nord for den statsejede Frederikshåb Plantage, der sammen med Randbøl Hede udgør et stort, sammenhængende, velbesøgt naturområde.

På den tidligere flyvestations areal er det nu planlagt at opføre op til 27 stk. 150 meter høje kæmpevindmøller, som i vingespidserne forsynes med lys af hensyn til flysikkerheden. For at komme så langt væk fra Vandel by som muligt agtes møllerne placeret i den sydlige del af arealet helt tæt på Frederikshåb Plantage. Den plantage, hvor mange borgere netop kommer for at opleve stilheden og for at lade sindet op til en travl hverdag. Aktuelle støjmålinger fra sommeren 2012 bekræfter, at der både i Frederikshåb Plantage og på Randbøl Hede er meget stille (28-32 dB) svarende til fuglesang og susen i træerne.

Jamen, der må da have været støj, dengang flyvestationen var i funktion. Jo vist. Hærens Flyvetjeneste var stationeret her, og den fløj med helikoptere nogle få timer en til to dage om ugen. Men der var således ikke tale om en permanent påvirkning med høj baggrundsstøj 24 timer i døgnet, som det må forventes, at vindmøllerne vil kaste af sig.

 

Vindmøllernes påvirkning af landskabsbilledet opleves som et stærkt forstyrrende element, også på lang afstand, hvor horisonten befolkes af ”gymnaster, der slår vejrmøller”. Jo højere møllerne er, desto mere dominerende bliver disse bevægelser.

Amputeret stjernevrimmel

Det er efterhånden en sjældenhed at kunne opleve en uspoleret nattehimmel, hvor stjernevrimlen føles inden for en arms rækkevidde. Alt for ofte er himlen forstyrret af forskellige lyspåvirkninger. 27 kæmpemøllers roterende lysshow vil helt amputere en ordentlig oplevelse af nattehimlen inden for et meget stort område.

I Frederikshåb Plantage har der i mange år været arrangeret natravneture, hvor denne fugls mærkelige flugt, vingeklap og snurren har kunnet opleves. Såfremt mølleparken realiseres, vil natravnen næppe kunne høres på grund af den massive baggrundsstøj fra vindmøllerne, hvis natravnen da overhovedet vil forblive i plantagen.

En gennemførelse af det omtalte vindmølleprojekt vil være en ulykkelig beslutning både for de berørte fastboende og ikke mindst for de mange besøgende i naturområdet.

Skovturen er jagt på stilhed

Så vidt jeg kan se, er det planlæggernes opgave at sikre, at støjen fra vindmøller er noget lavere end den vejledende grænseværdi for dagstøj i boligområder. Men herregud, familien Danmark tager da ikke på skovtur for at opleve stort set den samme støj, som den har derhjemme. Den kommer, som tidligere nævnt, for at opleve stilheden. En overgang til vindenergi bør ikke ske på en sådan måde, at det forringer vores velfærd.

Da vi stadig også har brug for vindenergi i samfundet, vil jeg foreslå, at I to ministre finder en løsning på disse interessekonflikter. En beslutning kunne f.eks. være, at alle kæmpemøller placeres på havet, hvor det også blæser mere.

De mindre møller kunne dernæst placeres langs motorveje, hvor vindmøllestøjen vil drukne i vejens støj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.