Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Opgør med rejsecirkus

I dag og i morgen mødes EU’s ledere i Bruxelles for at drøfte unionens budget for de næste syv år.

Her vil vi kæmpe for et opgør med det såkaldte rejsecirkus, hvor EU’s ministerråd tvinger parlamentet til at rejse til Strasbourg fire dage hver eneste måned.

Rejsecirkusset er groft ineffektivt og uforsvarligt. Næsten 9 mia. kr. vil det koste i den kommende budgetramme. I en krisetid, hvor vi skal vende hver en krone, og EU’s budget skal bruges så smart og effektivt som muligt, er det en skændsel.

Ud over de økonomiske omkostninger er det ekstra parlament skyld i omfattende forurening. 19.000 tons C0{-2} om året, eller hvad der svarer til omkring 4.000 jordomrejser med fly.

Ikke nok med det. Rejseriet hæmmer EU-Parlamentets muligheder for at samarbejde med fællesskabets andre institutioner, der næsten alle har base i Bruxelles. Og så er det simpelthen helt enestående, at selv om tre af fire medlemmer af parlamentet ønsker en løsning på problemet, er det ikke noget, vi selv kan bestemme – det står i skarp kontrast til andre folkevalgte parlamenters rettigheder verden over.

Dertil kommer, at tre ud af fire af EU-Parlamentets ansatte ønsker ét parlament i Bruxelles, såvel som intet mindre end 1,27 millioner europæere har skrevet under på det.

Derfor kræver vi – som medlemmer af en tværpolitisk gruppe, der kæmper imod rejsecirkusset – i budgetforhandlingerne med ministerrådet, at det skal præsentere en køreplan for afviklingen af Strasbourgparlamentet i juni 2013. Et krav, der bakkes op af et overvældende flertal i parlamentet.

Hvis EU-lederne oprigtigt mener, at vi skal have et effektivt budget og undgå ressourcespild, vil vedtagelsen af ét fast hjemsted for EU-Parlamentet være et ideelt sted at starte.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.