Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Uspiselige krav til praktiserende læger

Overenskomstforhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation og regionernes forhandlingsudvalg befinder sig i et dødvande.

Stillet over for to uspiselige og ultimative krav har PLO sagt fra. Regionerne kræver dels at være enerådende vedrørende praksisplanlægningen (herunder bl.a. tildeling af ydernumre og placering af praksis), dels kræver forhandlingsudvalget, at praktiserende læger skal løse nye opgaver uden kompensation.

Interessant. For få år siden stod politikere i kø med budskabet om, at vi burde etablere ”sundhedshuse”; det merarbejde, som opgaveglidningen mellem sygehusene og almen praksis medfører, kunne klares ved ansættelse af hjælpepersonale.

En del praktiserende læger fulgte opfordringen og investerede store beløb i praksisbyggeri og ansatte hjælpepersonale. Nu er vi så i den situation, at regionerne kræver, at vi opgiver medbestemmelse på placering af kommende kolleger, og vil fratage os det økonomiske grundlag for ansættelse af nødvendigt personale.

Der tales om mulige rationaliseringsgevinster; få fingeren ud, I gode praktiserende læger, lær at udnytte jeres tid, op i tempo.

Rationalisering? Undertegnede har været praktiserende læge i knap 25 år; i den periode er frokostpausen krympet betragteligt, arbejdsdagen forlænget med et par timer, og weekenden tages jævnligt i brug, når bunken med arbejdsopgaver er blevet for stor. Lad mig få konkrete bud på, hvordan det lige er, vi skulle kunne effektivisere.

Skulle regionerne få magt, som de har agt, vil det medføre en stærkt forringet patientservice i praksissektoren. Vi praktiserende lægers muligheder for at guide vore patienter igennem et tiltagende komplekst sundhedsvæsen vil lide skade.

Regionerne forlanger hals- og håndsret over almen praksis; en velfungerende servicesektor, som leverer primær sundhedstjeneste til samtlige Danmarks indbyggere formedelst 1.400 kr. årligt – inklusive lægevagten.

Kære regioner. Hvis I ønsker at ødelægge almen praksis: så klø på!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.