Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Historien hjælper ikke de arbejdsløse

Martin Ågerup fra Cepos spurgte i JP 14/11, hvor høj ledigheden skal være for at være høj?

Han gav ikke selv noget endeligt svar på det, men lod forstå, at arbejdsløsheden historisk set ikke er særlig høj lige nu, at der stadig er jobåbninger, og at der derfor ikke er behov for ekstraordinære tiltag for dem, der er uden job. Tak til MÅ. For med den argumentation inviterer han til, at enhver Cepos-målsætning hudflettes på samme vis.

Cepos vil gerne have lavere skatter. Særligt lavere marginalskatter. Men er skatten på den sidst tjente krone høj? Ikke historisk set. Ifølge et notat, Cepos selv har lavet, har alle statsministre siden Anker Jørgensen sænket marginalskatten. Under Poul Schlüter i midten af 1980’erne toppede den øverste marginalskat med 73 pct. I dag er den på 56 pct. – og vel dermed ”historisk lav”.

Hvad så med selskabsskatten? Cepos kan ikke komme med en politisk anbefaling, uden at lavere selskabsskat nævnes i hoved- eller bisætningen. Men er den så høj, selskabsskatten? Ikke ud fra en historisk sammenligning. Over de seneste tre årtier er selskabsskatten blevet halveret fra 50 pct. i 1985 til 25 pct. i dag.

Ingen hjælp i historien

Et stadigt bredere korps af politikere og meningsdannere skråler i kor om danskernes manglende konkurrenceevne, og om hvordan det er umuligt at få folk til at arbejde og skabe vækst og velstand med skatter så høje som de danske. Vi må lære af amerikanerne, lyder Cepos-omkvædet normalt.

Men heller ikke her kommer historien Ågerup og co. til hjælp: Fra 1946 til 1964 var den øverste marginalskat 91 pct. i USA. Og indtil 1981 udgjorde den mindst 70 pct. Ikke desto mindre kaldes perioden indtil midten af 1970’erne amerikansk kapitalismes ”gyldne æra”, med vækstrater på omkring 4 pct. hvert år. Noget man ikke, trods meget lavere skatter, har opnået siden da.

Og ja, arbejdsløsheden har i dag ikke nået historiske rekorder. Men det skyldes bl.a., at mange danskere har opgivet at finde et nyt job. De tæller derfor ikke med i statistikken af arbejdsløse. Til gengæld er beskæftigelsen faldet de seneste 4-5 år, så den er på det laveste niveau i over 10 år, og der i dag er 200.000 færre beskæftigede end før krisen.

Det er den store økonomiske og sociale udfordring i Danmark i dag. Det kan MÅ og jeg nok godt blive enige om. Men vi er ikke enige om, hvad der skal gøres ved det.

Cepos mener, at endnu en nedsættelse af skatterne er det, der skal til for at skabe vækst og job i Danmark. Men historien er imod dem.

Der skal en meget mere aktiv investeringspolitik til, hvis økonomien skal vendes herhjemme. Det er et langt sejt træk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.