Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Efterspørgsel er forudsætningen

I den tid, jeg kan huske, har politikere her til lands snakket om beskæftigelse.

Med beskæftigelse menes formodentlig på almindeligt dansk, at nogle mennesker laver noget, som der er efterspørgsel efter, det være sig dippedutter, gadefejning, regnskabsføring eller vindmøller. I al snakken om beskæftigelse har det været uudtalt eller underforstået, at det, der blev lavet, også kunne sælges til nogen. Men tit har man fornemmelsen af, at det har været uudtalt og underforstået så længe, at det er glemt, at det er forudsætningen for beskæftigelsen.

Skiftende regeringer, ikke mindst den nuværende, gør mange krumspring for at få nogen til at ansætte folk, selv om de i grunden ikke har brug for dem, al den stund de nogen, der skulle ansætte folk, kan lave det, de kan sælge, med de folk, de har.

Hvis man nu tænkte den tanke, at nogen ansatte nogle flere folk. Så må det antages, at der også blev produceret mere, varer eller tjenesteydelser. Hvor skal man gøre af dem? De kan jo ikke ophobes i virksomhederne ret længe, så lukker butikken.

Man kan sagtens skabe beskæftigelse til alle, hvis det er det eneste mål. I Fakta om Sovjetunionen, et blad, der engang blev sendt til bl.a. alle højskoler, læste jeg i en artikel om de sovjetiske jernbaner, at skinnerne på disse er fastspændt på svellerne med 1.600 bolte pr. km. En gang om året skal boltene løsnes, smøres og strammes. Kilden taget i betragtning må oplysningen stå til troende. Og på den måde kan man selvfølgelig sagtens opretholde fuld beskæftigelse.

Her til lands bliver politikerne nødt til at interessere sig for afsætningen af det producerede. Ja, man kunne endda mene, at det var det eneste, de behøvede at interessere sig for, for hvis der var efterspørgsel efter en vare eller ydelse, skulle nogen også nok finde ud af at få samlet nogle mennesker til at opfylde behovet. Sagt på politikerdansk: øge beskæftigelsen.

Så i stedet for at forsøge at proppe mennesker ind i virksomhederne, skulle man fra politisk hold hellere hjælpe med at trække nogle ydelser ud af virksomhederne. Så kom beskæftigelsen af sig selv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.