En sidste hilsen til ildsamfundet
Adm. dir. Bjarke Pålsson fra Naturgas Fyn skriver i et debatindlæg 12/11 en sidste hilsen fra ildsamfundet.
Han mener ikke, at fjernvarme er særlig grøn, hvorfor man hellere skal fastholde et tårnhøjt forbrug af naturgas.
Som han selv konstaterer, er der ikke meget natur i naturgas. Faktisk er det 100 pct. sort og fossilt.
Fjernvarme er til gengæld 52 pct. grøn. Af resten kommer 26,3 pct. fra naturgas, som 250 fjernvarmeværker er stavnsbundne til, trods ønsker om at bruge grønne opvarmningskilder.
Fjernvarme kræver ikke ildsamfundets (naturgassens) tændstik for at give forbrugerne grøn varme.
Fjernvarme er et distributionssystem til energi. Faktisk er det varmt vand i rør. Hvordan vandet varmes op er ikke afgørende. Det gør fjernvarme unikt og fleksibelt, for man kan bruge alle tænkelige opvarmningskilder. Men man behøver ikke bruge fossile brændsler og kan uden tekniske problemer omstille til anden opvarmningskilde på fjernvarmeværket. Dertil kommer evnen til at gemme energi, fra når solen skinner, eller vinden blæser, til der er behov for varme. Grønt, billigt, enkelt og med kæmpe resultater.
De seneste fem år har ca. 33.000 kunder fået naturgasfyr, mens ca. 79.000 flere forbrugere fik fjernvarme. 1.615.000 husstande har nu fjernvarme. 404.000 har naturgas.
For lidt biogas
Bjarke Pålsson mener helt rigtigt, at fremtiden for naturgasnettet er at bruge det til biogas. Det er en samfundsøkonomisk god måde at udnytte biogas på. Men dels er der ikke biogas nok til at erstatte den mængde naturgas, vi bruger i dag, dels skal vi tænke os godt om, så vi ikke bruger biogas på den dårligste måde og brænder det af i et individuelt gasfyr og får absolut mindst værdi ud af et ædelt og dyrt fremstillet brændsel. Som minimum bør man få kraftvarme, både varme og el. Og endnu bedre, så kunne det bruges i transporten, hvor det giver enorm værdi og kæmpe CO2-reduktion. Det samme gælder for naturgas.
Allerede i 2020 skal forbruget af kul og naturgas til el og opvarmning være halveret. Dermed skal rigtig mange individuelle naturgasfyr konverteres til fjernvarme. Regeringen siger 100.000.
I 2035 skal de fossile brændsler være helt væk fra el og opvarmning.
Den opgave har fjernvarmen, naturgassen og energisektoren fået af politikerne. Fjernvarmen tager hvert år skridt i den grønne retning, trods tvangsbindinger til dyr naturgas. De grønne planer fortsætter med bl.a. omdannelsen af de centrale kul-kraftværker til biomasse.