Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vælg friheden, afskaf racismeparagraf

Den dansk-iranske blogger og billedkunstner Firoozeh Bazrafkan har af Østjyllands Politi modtaget et bødeforlæg på 8.000 kr. for overtrædelserne af den berygtede ”racismeparagraf” 266b.

Hendes forbrydelse består i, at hun på sin blog på jyllandsposten.dk har skrevet følgende: »Jeg er meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel. Dette skyldes efter min mening som dansk-iraner, at der er tale om en defekt, menneskefjendsk kultur – hvis det overhovedet er kultur? Men man kan sige, jeg mener, at der er tale om en defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog Koranen er om muligt endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de andre to verdensreligioners manualer tilsammen.«

Som man vil se, har Firoozeh Bazrafkan ikke generaliseret og ikke beskyldt samtlige muslimske mænd for at opføre sig så forkasteligt. Hendes kritik retter sig især mod en kultur og en religion, og det vil det danske retsvæsen altså have hende straffet for.

Uden rettergang

Tidligere – bl.a. i forbindelse med sagerne mod Jesper Langballe og Lars Kragh Andersen – trak man folk i retten. Nu er man gået over til uden videre at præsentere dem for et bødeforlæg, hvis de fornærmer islam eller profetens tilhængere.

I forbindelse med sagen har Firoozeh Bazrafkan gjort opmærksom på en paragraf i den iranske straffelov (§220), der giver fædre og bedstefædre lov til at begå vold og mord på deres børn og børnebørn, uden at de bliver straffet.

Men man må altså ikke kritisere en kultur og en religion, der muliggør og retfærdiggør et sådant barbari. Iran kalder sig en ”islamisk republik”, og styret har dermed selv understreget den nøje sammenhæng mellem samfundstilstanden og religionen – og mellem islam og behandlingen af børnene.

Men hvis mennesker i Danmark tillader sig at gentage, hvad det iranske mullah-styre betragter som selvindlysende, bliver de straffet.

Samme groteske forskelsbehandling og favorisering af islam fremgår af en sag fra 2010, da en irakisk mand, der bor på Sjælland, truede Firoozeh Bazrafkan med voldtægt og drab. Manden blev meldt til politiet, men ikke dømt for sine trusler.

Havde en ikke-muslim truet den irakiske mand med lignende grusomheder, er der ingen tvivl om, at anklagemyndighed og politi ville have set alvorligt på sagen.

Opfordring til Folketinget

Et af de vigtigste kendetegn på en retsstat er, at ingen kan påberåbe sig forrettigheder. Et andet vigtigt kendetegn på en retsstat er, at det ikke kan være forbudt at sige sandheden.

I Danmark betragtes sandheden ikke som noget gyldigt forsvar, hvis man står anklaget efter den skandaløse § 266b. Trykkefrihedsselskabet opfordrer atter en gang Folketinget til at besinde sig.

Valget står mellem frihed og demokrati på den ene side og § 266b på den anden. Vi opfordrer Folketinget til at vælge friheden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere
Viden
26 små sten kan gøre os klogere på solsystemets historie
Danske forskere har analyseret kalciumindholdet i 26 små sten fra rummet. Deres fund kan have betydning for vores forståelse af solsystemets historie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her