Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ingen solformørkelse på vej

Solcelledebatten raser, og mange medier – senest JP 5/10 – skriver, at jeg er på vej med et indgreb, der vil bremse solfesten. Det er imidlertid en skæv vinkel.

Jeg ønsker mere solenergi i Danmark, og selvom det er gået forrygende stærkt det seneste år, så tror jeg stadig på mere end en fordobling af den samlede solenergi-produktion i 2020 i forhold til i dag.

Almindelige borgere har det seneste år udvist en lyst til at bidrage til den grønne omstilling, som vi ikke har set tidligere. Det er fremragende.

Uperfekt ordning

Men nettomålerordningen er langt fra perfekt. Når udbygningen med sol går så stærkt, så har vi brug for en mere intelligent plan for, hvordan vi bedst fortsætter udbygningen.

Hvorfor kan en boligblok, en andelsforening eller en landsby for eksempel ikke gå sammen om at etablere et solcelleanlæg? Det synes jeg, at vi skal se på.

Og hvorfor har vi en grænse på 6 kW for støtten? Det begrænser faktisk mulighederne for, at vi kan bruge solcellerne sammen med varmepumper til varmeproduktion i de områder af Danmark, hvor oliefyret ellers ofte er det eneste alternativ. Det må vi gøre noget ved.

Hul i hovedet

Desuden skal vi også se på støtteniveauerne, så vi sikrer, at vi får mest mulig vedvarende energi for vores penge. Alt andet vil jo være hul i hovedet. Men vi trækker selvfølgelig ikke tæppet væk under dem, der allerede har investeret.

Jeg lægger altså op til en klogere plan for den fortsatte udbygning med sol. Og jeg har tænkt mig at høre alle aktører, inden regeringen spiller ud.

Så til alle dem, der kræver hurtig afklaring: Ja, vi skal skynde os. Men ikke mere, end at vi får en klog løsning, der kan holde mange år frem. Til alle dem, der sælger solceller og råber op om en snarlig dommedag for solbranchen: Pas nu på, at det ikke bliver jeres egne retoriske badutspring, der forårsager netop den opbremsning i markedet, I er så bange for, snarere end politikernes rettidige indsats for at skabe en klog og rimelig ordning for alle.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.