Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hjælp til nye firmaer i Kina

Danske virksomheder prøver ihærdigt at knække koden til det kinesiske marked. Især de markeder, der findes uden for metropolerne – i provinsen. Netop dér har danske virksomheder nemlig et stort potentiale for at vækste. Netop dér eskalerer købekraften mere end noget andet sted i øjeblikket. Vi ser en vækst på 20-30 pct., nogle steder endda 50 pct.

Men det er ikke ”a walk in the park” at indtage et fremmed, ukendt marked. Dette gælder særligt for mindre og mellemstore virksomheder, der møder en lang række udfordringer, når de opbygger en organisation i Kina. Her et par eksempler:

Du har ofte kun få medarbejdere i din nye organisation, og som en slags lokal iværksætter skal du og dine medarbejdere håndtere mange og forskelligartede opgaver. I skal både kunne træffe strategiske beslutninger og håndtere kundeklager. Du drager ikke nytte af hovedkontorets etablerede rutiner og systemer, da de lokale forhold er små og anderledes.

Lønningerne stiger kraftigt

Din administrative byrde er stor. Særlige regler og procedurer, du ikke kender, gør arbejdet omstændeligt. Det kan f.eks. kræve mange måneder eller år at få tilladelser til at påbegynde en produktion. Dygtige lokale (kinesiske) medarbejdere er svære at finde og holde på, og lønningerne stiger kraftigt. Særligt det første år er kritisk, fordi nye medarbejdere er mindre loyale. Opbakningen fra hovedkontoret kan flakke, og det presser dig, for du har svært ved at levere hurtige resultater.

Alt er med til at forsinke de resultater, der var meningen med det hele. Særligt for mindre og mellemstore virksomheder er det vanskeligt at vente år på at se sine investeringer komme positivt tilbage. Virkeligheden er, at det tager mange år, før det sker. Universe Fonden har i samarbejde med Industriens Fond realiseret projektet ”Suitable for Growth”, der støtter mellemstore danske virksomheder i at løse udfordringerne i Kina. Seks danske virksomheder afprøver i fællesskab en række forskellige forretningsmodeller i Kina, og de er i disse måneder ved at finde frem til den bedste praksis for dem.

De deler sammen alle sejrene og besværlighederne på deres fælles forretningsudviklingsrejse, der varer i alt tre år. Håbet er, at deres arbejde kan danne grundlag for, at danske virksomheder i mange år fremover kan etablere et solidt markedsfodfæste i Kina.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Annonce
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her