Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hjælp til nye firmaer i Kina

Danske virksomheder prøver ihærdigt at knække koden til det kinesiske marked. Især de markeder, der findes uden for metropolerne – i provinsen. Netop dér har danske virksomheder nemlig et stort potentiale for at vækste. Netop dér eskalerer købekraften mere end noget andet sted i øjeblikket. Vi ser en vækst på 20-30 pct., nogle steder endda 50 pct.

Men det er ikke ”a walk in the park” at indtage et fremmed, ukendt marked. Dette gælder særligt for mindre og mellemstore virksomheder, der møder en lang række udfordringer, når de opbygger en organisation i Kina. Her et par eksempler:

Du har ofte kun få medarbejdere i din nye organisation, og som en slags lokal iværksætter skal du og dine medarbejdere håndtere mange og forskelligartede opgaver. I skal både kunne træffe strategiske beslutninger og håndtere kundeklager. Du drager ikke nytte af hovedkontorets etablerede rutiner og systemer, da de lokale forhold er små og anderledes.

Lønningerne stiger kraftigt

Din administrative byrde er stor. Særlige regler og procedurer, du ikke kender, gør arbejdet omstændeligt. Det kan f.eks. kræve mange måneder eller år at få tilladelser til at påbegynde en produktion. Dygtige lokale (kinesiske) medarbejdere er svære at finde og holde på, og lønningerne stiger kraftigt. Særligt det første år er kritisk, fordi nye medarbejdere er mindre loyale. Opbakningen fra hovedkontoret kan flakke, og det presser dig, for du har svært ved at levere hurtige resultater.

Alt er med til at forsinke de resultater, der var meningen med det hele. Særligt for mindre og mellemstore virksomheder er det vanskeligt at vente år på at se sine investeringer komme positivt tilbage. Virkeligheden er, at det tager mange år, før det sker. Universe Fonden har i samarbejde med Industriens Fond realiseret projektet ”Suitable for Growth”, der støtter mellemstore danske virksomheder i at løse udfordringerne i Kina. Seks danske virksomheder afprøver i fællesskab en række forskellige forretningsmodeller i Kina, og de er i disse måneder ved at finde frem til den bedste praksis for dem.

De deler sammen alle sejrene og besværlighederne på deres fælles forretningsudviklingsrejse, der varer i alt tre år. Håbet er, at deres arbejde kan danne grundlag for, at danske virksomheder i mange år fremover kan etablere et solidt markedsfodfæste i Kina.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Uberettigede anklager mod tandlægerne
Freddie Sloth-Lisbjerg
Autoriserede sundhedspersoner diagnosticerer, forebygger og behandler med fagligheden som fundament.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her