Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fejlagtig optælling af prostituerede

Omkring årsskiftet til 2009 gik det op for Socialministeriet, at der var noget helt galt med de tal, som KFUK’s Sociale Arbejde indberettede fra værestedet Reden i København.

Mange af de besøgende var talt med flere gange, og de blev i øvrigt også talt med lang tid efter, at de var holdt op med at komme i Reden.

På den måde voksede og voksede det officielle tal – det blev tredoblet fra 2003 til 2008. Men det var altså udelukkende på grund af forkert bogføring.

Forholdet havde ikke blot betydning for de i perioden støt voksende bevillinger til KFUK’s Sociale Arbejde. Det havde også betydning for debatten om prostitution, fordi Socialministeriet satte lighedstegn mellem antallet af besøgende i Reden og antallet af sexarbejdere på gaden i København.

På den måde fik offentligheden det – helt fejlagtige – indtryk, at der var tale om en eksplosion i omfanget af gadeprostitution.

Kommunikation gik tabt

Socialministeriet fandt åbenbart selv fejlene pinlige eller ubekvemme, for da daværende minister Karen Ellemann senere i 2009 blev spurgt til disse tal, bestod svaret af en længere sludder for en sladder om ”unøjagtigheder”. I praksis var der kun rettet en enkelt af fejlene for det seneste år og det endda kun delvist, og for tidligere år gentog man blot gamle fejl.

I bunden af svaret hed det, at »ministeriet har ikke oplysninger om tallene ud over de ovenfor anførte.« Men det var usandt. En aktindsigt, jeg har fået, viser, at ministeriet havde helt tjek på, hvordan og hvorfor de tal, man gav til Folketinget, var forkerte.

Forholdet blev belyst i forbindelse med nogle opfølgende spørgsmål. Men hvorfor, ministeriet i første omgang valgte at stikke en plade over for Folketinget, fremgår ikke. Den specifikke kommunikation omkring svaret til Folketinget i efteråret 2009 er ved et kedeligt uheld gået tabt.

Sognepræst i ond tro

KFUK’s Sociale Arbejde står naturligvis ikke til ansvar for de ugerninger, som ministeriet laver på egen hånd. Men når formanden, sognepræst Birgitte Graakjær Hjort, i JP 5/9 hævder, at en kriminalisering af sexkøb virker, viser det, at hun er i ond tro.

Hjort henviser til en svensk rapport fra 2010, som ganske rigtigt konkluderede, at mens antallet af sexarbejdere på gaden i Sverige var faldet, var det steget drastisk i både Danmark og Norge.

Men sognepræsten kan ikke undgå at vide, at denne konklusion var baseret på de usande tal, der kom fra hendes egen organisation. Realiteten var, at udviklingen i Danmark var ganske tilsvarende den, man havde set i Sverige. Nogen effekt af den svenske kriminalisering var i den henseende ikke at spore.

Birgitte Graakjær Hjort mener, at en kriminalisering »sender et klart signal om, hvad der er socialt acceptabelt i et samfund.« Det er nok muligt. Men et ikke mindre klart signal bliver sendt, når hun selv – og ministeriet – kan misinformere Folketinget og befolkningen så meget, uden at det får konsekvenser af nogen art.

Eller for at sige det mere direkte: Hvis det var saglige hensyn, der rådede, ville hverken Birgitte Graakjær Hjort eller nogen af de andre ansvarlige i KFUK’s Sociale Arbejde nogensinde blive betroet en offentlig bevilling igen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Jeg vil ha’
Morten Hilligsø Munk, gymnasielærer, Skanderborg
Innovationsminister Sophie Løhde har ganske ret i, at jeg vil have.
Debat: Det hele skrider for lærerne – men det kan de kun takke sig selv for
Karsten Søberg, fhv. lærer, Glumsø
Lærerne er blevet banket på plads, deres arbejdsvilkår er forringet, deres anseelse styrtdykker, og de fleste andre erhvervsgrupper har overhalet dem i faglighed og løn. Men det er helt deres egen skyld.
Debat: Lillemor skal nok klare opsparingen
Mikael Saeedzadeh, elev i 1.g, Niels Steensens Gymnasium, København N
»Du kan nu anmode om dine feriepenge«, stod der i min e-boks forleden.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ville Den Russiske Revolution være sket uden Lenin?

Claus Bryld, historiker
Da Lenin kom til Rusland i en forseglet togvogn, startede en revolution, der endte i katastrofe.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Rundbarbering af DR skader danskheden

Signe Munk
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur.

Blog: Tak for opmærksomheden – LA praler gerne af billigere biler

Christina Egelund
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.”

Blog: Besparelse på 20 procent er en nedsabling af DR

Rune Lund
Regeringen og Dansk Folkepartis model til afskaffelse af medielicensen og massive besparelser af DR på 20 procent vil kunne bringe dansksprogede programmer i fare. Og den skatteløsning, der er foreslået, er socialt skæv.

Debat: Her kan man savne langhårede aktivister i hønsestrik

Michael Kuttner, korrespondent
Et pænt hjørne af Sydtyskland regeres af De Grønne. Det har ikke hjulpet synderligt på miljøet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her