Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fejlagtig optælling af prostituerede

Omkring årsskiftet til 2009 gik det op for Socialministeriet, at der var noget helt galt med de tal, som KFUK’s Sociale Arbejde indberettede fra værestedet Reden i København.

Mange af de besøgende var talt med flere gange, og de blev i øvrigt også talt med lang tid efter, at de var holdt op med at komme i Reden.

På den måde voksede og voksede det officielle tal – det blev tredoblet fra 2003 til 2008. Men det var altså udelukkende på grund af forkert bogføring.

Forholdet havde ikke blot betydning for de i perioden støt voksende bevillinger til KFUK’s Sociale Arbejde. Det havde også betydning for debatten om prostitution, fordi Socialministeriet satte lighedstegn mellem antallet af besøgende i Reden og antallet af sexarbejdere på gaden i København.

På den måde fik offentligheden det – helt fejlagtige – indtryk, at der var tale om en eksplosion i omfanget af gadeprostitution.

Kommunikation gik tabt

Socialministeriet fandt åbenbart selv fejlene pinlige eller ubekvemme, for da daværende minister Karen Ellemann senere i 2009 blev spurgt til disse tal, bestod svaret af en længere sludder for en sladder om ”unøjagtigheder”. I praksis var der kun rettet en enkelt af fejlene for det seneste år og det endda kun delvist, og for tidligere år gentog man blot gamle fejl.

I bunden af svaret hed det, at »ministeriet har ikke oplysninger om tallene ud over de ovenfor anførte.« Men det var usandt. En aktindsigt, jeg har fået, viser, at ministeriet havde helt tjek på, hvordan og hvorfor de tal, man gav til Folketinget, var forkerte.

Forholdet blev belyst i forbindelse med nogle opfølgende spørgsmål. Men hvorfor, ministeriet i første omgang valgte at stikke en plade over for Folketinget, fremgår ikke. Den specifikke kommunikation omkring svaret til Folketinget i efteråret 2009 er ved et kedeligt uheld gået tabt.

Sognepræst i ond tro

KFUK’s Sociale Arbejde står naturligvis ikke til ansvar for de ugerninger, som ministeriet laver på egen hånd. Men når formanden, sognepræst Birgitte Graakjær Hjort, i JP 5/9 hævder, at en kriminalisering af sexkøb virker, viser det, at hun er i ond tro.

Hjort henviser til en svensk rapport fra 2010, som ganske rigtigt konkluderede, at mens antallet af sexarbejdere på gaden i Sverige var faldet, var det steget drastisk i både Danmark og Norge.

Men sognepræsten kan ikke undgå at vide, at denne konklusion var baseret på de usande tal, der kom fra hendes egen organisation. Realiteten var, at udviklingen i Danmark var ganske tilsvarende den, man havde set i Sverige. Nogen effekt af den svenske kriminalisering var i den henseende ikke at spore.

Birgitte Graakjær Hjort mener, at en kriminalisering »sender et klart signal om, hvad der er socialt acceptabelt i et samfund.« Det er nok muligt. Men et ikke mindre klart signal bliver sendt, når hun selv – og ministeriet – kan misinformere Folketinget og befolkningen så meget, uden at det får konsekvenser af nogen art.

Eller for at sige det mere direkte: Hvis det var saglige hensyn, der rådede, ville hverken Birgitte Graakjær Hjort eller nogen af de andre ansvarlige i KFUK’s Sociale Arbejde nogensinde blive betroet en offentlig bevilling igen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.