Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Deutsch – ja danke

Hvorfor lære tysk? Er det umagen værd (JP 31/7)? Der er måske nogle gode grunde:

•Jobmuligheder:

Et fremtidigt job kunne meget vel være i et af de tysktalende lande/områder. Tyskland er Europas største økonomi og Danmarks vigtigste handelspartner.

Mange danske virksomheder har datterselskaber i Tyskland/Østrig/Schweiz, f.eks. Grundfos, Danfoss, Lego, Jysk (Sengetøjslager), Sydbank, Jyske Bank m.fl. Omvendt har flere store tyske virksomheder som Siemens, Daimler Benz, MAN, Würth m.fl. datterselskaber i Danmark.

I alle tilfælde vil det være en fordel at kunne tysk på et eller andet niveau, hvis man er interesseret i et bestemt job i Danmark, Tyskland, Schweiz, Østrig, Luxembourg m.fl.

•Tysk er Europas største modersmål:

Tysk tales af ca. 100 millioner mennesker i Tyskland, Østrig, store dele af Schweiz (60 pct.), Liechtenstein, Luxembourg samt af en række mindretal i Italien, Frankrig, Danmark m.fl.

•Tysk fjernsyn:

De offentligretlige tyske fjernsynssendere ARD og ZDF har sammen med britiske BBC status som Europas bedste tv. Der tilbydes et væld af gode programmer.

•Tyskland som ferieland:

Flere og flere danskere opdager, at Tyskland er andet og mere end Autobahn på vej mod sydligere mål. Faktisk ligger Tyskland nu på en af de forreste pladser blandt danskernes foretrukne feriemål.

•Tysk i dansk:

Tysk sprog har igennem århundreder haft stor indflydelse på dansk. Det skyldtes primært to ting: et voksende antal tysksprogede medborgere inden for Danmarks grænser, da denne (før De Slesvigske Krige) lå noget længere sydpå, samt en massiv indvandring i 1700-tallet fra tysktalende områder uden for Danmarks grænser. Et blik i telefonbogen med de mange tysklydende navne vidner herom.

•Tysk kultur:

Tyskland er et betydeligt kulturland. Tysk er således sproget, hvis man vil læse nogle af verdenslitteraturens ypperste digtere og filosoffer på originalsproget. Også tysk teater og musik (opera, operette) er i verdensklasse. Men tysk er også teknikkens og videnskabens sprog – og tysk er vigtigt for handels- og industrivirksomhed.

Udtale uden problemer

Det officielle tyske sprog af i dag – Hochdeutsch – er kun i sin skriftlige form fælles for det tyske sprogområde. Der findes ganske vist også en fælles udtalenorm, men det talte sprog er alligevel stadig hos den enkelte præget af regionale forskelle.

Tysk er et meget rigt sprog med et kæmpemæssigt ordforråd. Og grammatikken er såmænd ikke sværere end i de fleste andre sprog. Heller ikke udtalen burde volde de store problemer, da det skrevne og det talte (høj)tysk ligger ret tæt på hinanden – i modsætning til eksempelvis engelsk og især fransk.

Per Nyholm, JP’s udfarende reporter, har i en af sine klummer engang skrevet, at »tysk er forudsætningen for det danske sprog«. Det er måske skudt lidt over mål, men det er rigtigt, at der er så meget i det tyske sprog, der minder om noget på dansk – og omvendt. Ikke underligt, da næsten 30 pct. af de danske gloser er tyske låneord.

Deutsch – nein danke? Tjahh…!

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her