Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ny reform: Grib chancen!

Kære beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, social- og integrationsminister Karen Hækkerup og formand for KL Erik Nielsen.

Midt i debat og kritik af den nye reform af fleksjob og førtidspension er det afgørende, at vi forfølger de positive perspektiver. Det gælder ikke mindst de nye rehabiliteringsteam og ressourceforløb.

Der er store perspektiver i at styrke og koordinere sagsbehandlingen og borgernes forløb. Men det måske største potentiale ligger i at udvikle relationen mellem borger og myndigheder.

»På sigt kunne jeg godt tænke mig, at det var borgerne, der inddrog os, og ikke omvendt,« sagde formanden for socialcheferne, Ole Pass, allerede i 2007. Jeg er enig: Det må aldrig blive det offentliges mission at tilrettelægge borgernes liv. Det offentlige skal støtte de borgere, der har brug for det, i at leve deres eget liv.

Det perspektiv er ikke bøjet i neon i aftaleteksten. Den tegner mest et system, der koordineret skal klare borgernes behov, og hvor resultaterne måles i, hvor mange der modtager hvilke tilbud. Men reformen er ikke omsat i love og vejledninger endnu, og kommunerne skal først tilrettelægge indsatsen. Der er altså mulighed for at gøre gode elementer bedre.

Fire forslag

Jeg har fire forslag:

•Spørg de mennesker, der har været igennem det nuværende system, hvad der var godt og skidt – og brug resultaterne som inspiration til den kommende indsats. Vi har allerede meget statistik og analyse af systemer, men det kniber med at spørge borgerne selv.

•Sæt klart fokus – i regler og vejledninger – på, at borgerens ønsker gennemsyrer sagsbehandlingen. I aftalens appendiks står, at der skal lægges vægt på borgerens ejerskab til ressourceforløbet. Det skal ske ved at ”inddrage” borgeren, men det er ikke tilstrækkeligt. Ejerskab kræver, at man reelt tager udgangspunkt i det enkelte menneskes eget perspektiv.

•Fokusér på brugerindflydelse, når der skal metodeudvikles i det nye system. Giv sagsbehandlerne redskaber til at møde borgerne i øjenhøjde.

•Supplér opfølgningens optællinger af tilbud med at spørge borgerne om deres oplevelser og forslag til forbedringer. Og brug det.

Når vi om nogle år ser tilbage på denne reform, kan den – hvis vi sætter os for det – stå som et afgørende nybrud i måden, vi bistår mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Det kræver, at vi reelt gør borgeren til hovedperson. Er I klar til det?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Ødelagte familier er vores største sociale problem

Rune Toftegaard Selsing
Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes, er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Blog: To fluer med ét smæk

Christina Egelund
Indvandrere og efterkommere af ikke vestlig baggrund koster statskassen 36 milliarder kroner. Årligt!

Blog: Vejen fra selvforsynende til fattig er hård. Til gengæld er den kort

Louis Jacobsen
På en dag hvor Danmark udses til, i 2050, at sætte Europa rekord i seneste pensionsalder, skal vi huske dem, der ikke når så langt. I dag kan det være mig, der klemmer armen af i en lift på arbejdet. I morgen kan det være dig, der får en stressrelateret nedsmeltning og bliver uarbejdsdygtig.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her