Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kinesiske tilstande i Danmark

Menneskerettighedsforkæmperne bør interessere sig for ytringsfriheden her i landet.

I forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark har der været underligt stille fra vore fastlønnede menneskeretsforkæmpere, selv om man skulle synes, at tidspunktet var velvalgt til at slå et ordentligt slag for de menneskerettigheder, som Hu Jintao tydeligvis elsker lige så meget som en flue i køkkenet.

For at finde ud af, hvad det skatteyderbetalte Institut for Menneskerettigheder (IMR) har haft at sige i anledning af storkommunistens visit, slog vi op på instituttets hjemmeside. Vi havde forventet at finde en flammende protest, men vi kunne ikke finde noget.

Det må overraske i betragtning af, at IMR har et ”Kina-program”, hvis mål er ”at forbedre de borgerlige og sociale rettigheder i Kina gennem nye love eller revision af eksisterende lovgivning, øget folkelig deltagelse og øget retssikkerhed”.

Hvor var markeringen?

Det skal medgives, at det er en stor opgave for ”Kina-programmets” tre medarbejdere at rette op på situationen i en diktaturstat med over 1 mia. indbyggere, men en lille markering havde vel været på sin plads.

Det kan selvfølgelig skyldes, at IMR har mange andre jern i ilden. På hjemmesiden opfordrer IMR f.eks. folk til at henvende sig, hvis de oplever problemer: ”Risikerer du at diskriminere?” står der, og er man udsat for denne fare, skal man trykke på en knap. ”Bliver du diskrimineret?” står der nedenunder, og er det tilfældet, skal man trykke på en anden knap.

Vi går ud fra, at instituttet må have hænderne fulde i disse dage, for Hu Jintaos besøg har givet anledning til ikke så lidt diskrimination med mange ofre og mange skyldige.

Der var f.eks. journalisten, der blev arresteret, fordi han havde taget opstilling på Hu Jintaos rute gennem København med en plakat, der viste en munk, som havde sat ild til sig selv i protest mod Kinas undertrykkelse af Tibet.

Kirsebærvin og vindmøller

Men den kunne Hu ikke tåle at se, mente politiet, der utvivlsomt har fået et vink fra Justitsministeriet om, at en sådan utilbørlig adfærd kunne medføre, at Danmark ikke som håbet kunne eksportere 20.000 flasker kirsebærvin eller redde en mellemstor vindmøllefabrik i Jylland.

Nogle kinesere fra Falun Gong-bevægelsen, der er forbudt og på den mest brutale måde bliver forfulgt af den kommunistiske stormagt, blev gennet af vejen på Højbro Plads.

Hvad tænker Putin nu?

Og sandelig om ikke også det normalt så veltilpassede og systemkonforme Dansk Journalistforbund har følt sig tvunget til at protestere over, at den uafhængige tv-station NTD TV ikke kunne blive akkrediteret, fordi den kinesiske ambassade i København ikke ville have det.

Meget tyder altså på, at menneskerettighedsforkæmperne hellere skulle begynde at interessere sig lidt for menneskerettighederne og ikke mindst ytringsfriheden her i landet.

For hvad bliver det næste? Mon ikke Putin sidder og tænker, at når Hu Jintao kan sørge for en anstændig tone i et lille land, der lægger større vægt på eksportmulighederne end på frihedsrettighederne, så kan jeg også?

Øl til russerne

Der skal åbenbart ikke meget til: Den russiske ambassadør ringer til justitsministeren og bestiller politiet til at rykke ud mod næsvise danskere eller andre herboende, for i modsat fald kan Carlsberg godt skyde en hvid pil efter at sælge mere øl til de tørstige russere.

Ville det ikke være mere naturligt for de talrige verdensforbedrere i og uden for den danske regering at begynde herhjemme?

Det ville naturligvis indebære, at de begyndte at anskue danskerne og andre fredsommelige mennesker, der er kommet til landet, som folk med frihedsrettigheder: retten til fredelig protest, retten til frit at ytre sig, retten til at forlange magtdelingen mellem den lovgivende, dømmende og udøvende magt respekteret – blot for at starte et sted.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.