Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Der skal reformer til, Østergaard

Studievejledningen har igennem flere år været genstand for kritik. Min største bekymring er selve organiseringen med en række landsdækkende UU-centre (Ungdommens Uddannelsesvejledning), som besøger uddannelsesinstitutionerne og vejleder eleverne.

Dette skaber alt andet lige en mere fjern og upersonlig kontakt med studievejlederen. Studievejledningen burde i stedet knyttes til hvert enkelt uddannelsessted for at tilgodese elevernes behov for nærværende vejledning.


Undskyldningerne for en reform er få. Regeringen har gjort det fuldstændig klart, at den satser på uddannelse og forskning frem for alt. Samtidig befinder vi os i en situation, hvor pengene er få og opgaverne mange. Det er netop nu i en krisetid, at man bør tage ansvar og turde prioritere.


Den nære studievejledning koster penge, men på sigt vil det blive en større udgift, hvis man som studerende ikke har fået den nødvendige vejledning og derfor ender med at skifte studium undervejs.


Risikoen er, at vi taber alt for mange i uddannelsessystemet. Derfor skal kritikken også tages alvorligt, og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) skylder de mange unge, som ikke modtager vejledningen, at sætte ind nu.

For tidlige valg

Kritikken af studievejledningen bør dog ikke kun gælde ungdomsuddannelserne. Da der er en naturlig sammenhæng mellem studievalget, som man foretager i folkeskolen, og det senere valg, når man har afsluttet sin ungdomsuddannelse, bør der skabes sammenhæng.


I dag må studievejlederne på folkeskolerne udelukkende vejlede om det kommende ungdomsuddannelsestrin. Men fordi valget af ungdomsuddannelse har så stor betydning for de senere muligheder, kunne man fint argumentere for, at der er brug for to reformer: en studievejledningsreform og en gymnasiereform.


Generelt for ungdomsuddannelserne - ikke bare gymnasierne - gælder det, at man fra politisk side mangler at anerkende behovet for fleksibilitet. Jeg tror ikke meget på, at vi hæver kvaliteten ved at presse folkeskoleelever til at tage for tidlige og ugennemtænkte valg om videre uddannelse.


Når unge de facto træffer deres valg af videre uddannelse allerede ved afslutningen af folkeskolen, bør den helt jordnære konsekvens være, at man giver dem mulighed for sammenhængende studievejledning på alle uddannelsesniveauer. Radikal Ungdom bakker op om Danske Gymnasieelevers Sammenslutnings kritik af studievejledningen.

Styrk studievejledernes faglighed og styrk den personlige kontakt.
 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.