Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Til kamp mod sort arbejde

Sort arbejde koster samfundets fælleskasse ca. 8 mia. kr. om året. Det vurderer Skat på basis af Rockwoolfondens analyser. Sort arbejde er et samfundsproblem. Hvorfor?

Fordi det er penge, der kunne have bidraget til bedre børnepasning, stærkere folkeskoler og omsorg for vores ældre og sårbare.

Sort arbejde har sneget sig ind i et moralsk grænseland, hvor mange danskere accepterer dets tilstedeværelse. Problemet er på ingen måde nyt - det går generationer tilbage. Skal det så fortsætte sådan fremover? Det synes vi ikke fra regeringspartiernes side.

Derfor blæser vi med en ny lovpakke til kamp mod sort arbejde. Pakken skal være med til at starte en holdningsændring blandt borgerne, så de mange milliarder, som staten og kommunerne snydes for, kommer til at gå til mere velfærd for alle danskere.

Forslaget vil tydeliggøre reglerne for skattefrihed, når venner og familie hjælper hinanden, stille krav om digital betaling ved køb af ydelser over 10.000 kr. og foreslår obligatorisk skiltning for entreprenører og håndværkere på landets byggepladser. Alle forslag, der udelukkende har skarpt fokus på at bekæmpe sort arbejde.

Advokatrådet udtrykker ikke just begejstring for regeringens udspil på dette område (JP 24/5). Man finder det bl.a. kritisabelt, at borgere eller virksomheder skal hæfte, når leverandøren ikke opfylder sine forpligtelser med moms og skat i tilfælde af betaling med kontanter.

Krav om elektronisk betaling

Men vi vil gerne pointere, at køberen jo ret enkelt kan frigøre sig fra den foreslåede hæftelse - køberen skal blot betale digitalt via f.eks. sin netbank. Og har man ikke adgang til en netbank, kan man bare gå ned i sin bank og overføre pengene.

Det betyder på ingen måde, at den enkelte kommer til at lave Skats arbejde. Det betyder blot, at vi sikrer, at regninger af en vis størrelse bliver betalt elektronisk. Det vil fremover gør det langt sværere at snyde med at bidrage til fællesskabet.

Fra regeringens side er vi udmærket klar over, at sort arbejde ikke kommer til at forsvinde fra den ene dag til den anden. Men med den kommende lovpakke skubber vi på for, at der sker et holdningsskifte med hensyn til sort arbejde i vores samfund.

Dermed får vi flere penge til at styrke vores økonomi, samtidig med at vi får gjort den danske velfærdsmodel stærkere og mere bæredygtig.Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.