Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kender Villy Søvndal Israels nye grænse?

Det er imponerende, at udenrigsminister Villy Søvndal og Folkekirkens Nødhjælp har formået, hvad hidtil ingen forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne har opnået - nemlig at fastlægge grænsen mellem Israel og den kommende palæstinensiske stat.

Hvis man som Villy Søvndal vil sikre, at »det er krystalklart for danske forbrugere, hvis de i supermarkedet står med en vare fra en israelsk bosættelse,« så må man jo vide, hvor grænsen skal gå - ellers giver beslutningen ingen mening.

Søvndal er forhåbentlig ikke så historieløs som Mogens Lykketoft, der taler om ”1967-grænserne”. Som bekendt var Israel i sine første 30 år i den situation, at landet ingen grænser havde - kun midlertidige våbenstilstandslinjer fastsat i 1949 på møder på Cypern efter, hvor de israelske og de arabiske soldater stod på det tidspunkt.

Først med freden i 1978 med Egypten fik Israel en grænse - nemlig den til Egypten - og senere i 1994 en grænse til Jordan. Men trods utallige forsøg er der jo stadig ikke aftalt en grænse mellem Israel og den palæstinensiske stat.

Hvad der derfor er ”bosættelser”, er jo langt fra entydigt. Når jødiske ekstremister slår sig ned i Hebron eller lige uden for Nablus eller Jenin - områder, som jo uden tvivl bliver en del af den palæstinensiske stat - er det klart, at det er dybt skadeligt for Israel, som flere overgreb på både de palæstinensiske indbyggere og den israelske hær har vist.

Men ved Villy Søvndal og Folkekirkens Nødhjælp virkelig, hvor grænsen kommer til at gå? Som bekendt har der været flere forslag om byttehandler - israelske byer er vokset ind over en usynlig våbenstilstandslinje fra 1949 - mens der omvendt er arabiske byer i Israel, der måske kunne blive en del af den palæstinensiske stat.

Villy Søvndal vil vel ikke begynde at boykotte varer fra dele af Jerusalem - i så fald er det jo klart, hvad der ligger bag hans forslag: hans medlemskab indtil for et år siden af Boykot Israel-kampagnen.

Otto Rühl, formand, Dansk-Israelsk Selskab

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.