Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

JP's tågesnak bremser udsyn til Øresundsregionen

JP bragte 20/5 en leder, som oser af uvidenhed om Øresundsregionen. »En bro uden grænser er ingen bro, men en hellig ko. Slagt den,« lød salutten med overskriften ”Øresundsreligion”.

Vi citerer: »Den eneste vækst, man kan få øje på, er efterhånden kun progressionen af problemer - sociale, kulturelle og økonomiske,« og siden hed det: »De seneste godt 30 års indvandring, især til Sverige, har vist sig at have langt flere negative konsekvenser for modtagerlandene end forventet.«

Stop en halv! Her står, at Øresundsregionen ikke har skabt vækst, men i stedet sander til i indvandring især i Sverige (som i øvrigt har størst vækst). Jo, Malmø har massiv indvandring. Men at påstå, at Øresundsregionen ikke har skabt vækst, er sludder.

Den kloge beslutning

Politikerne skal have ros for en vækst netop på grund af den kloge beslutning om for 12 år siden at bygge Øresundsbroen, der skabte den Øresundsregion, som JP nu ser som skadelig.

Lad os opsummere et par tendenser i kampen mod snæversyn: Trafikken og pendlingen over Øresund er steget eksplosivt på de 12 år. Malmø er som København gået fra at være industriby under afvikling til at vokse og være trendskabende for byudvikling og arkitektur (Københavns Havn, Ørestad, Turning Torso, Västra Hamnen, Hyllie, cityring, metro).

Der er også skabt ubetalelige synergier på erhvervsområdet ikke mindst i Medicon Valley, som samler life science foruden it og cleantech og nu rekrutterer fra hele regionen, ligesom der investeres på tværs. Havnefusionen Copenhagen Malmö Port er gået fra fiasko til succes.

Arbejdsmarkedet er også blevet mere mobilt til gavn for beskæftigelsen: Da Danmark efterspurgte mere arbejdskraft end nu, importerede vi flere svenske ansatte. I dag søger flere danskere mod Sverige, fordi svenskerne nu har bedre økonomi og vækst.

Ganske praktisk! Endelig har danske og svenske virksomheder skabt brohoveder på tværs af Øresund. Ofte som første stop før en globalisering.

Blind for indvandring

Man skal stirre sig blind på indvandringen som JP, hvis man skal nægte at se, at den faktiske eksistens af en Øresundsregion hjælper vækst på vej. JP skriver: »Det, der skulle have været en sprudlende Øresundsregion, har udviklet sig til en stedse mere tvivlsom Øresundsreligion om, at al indvandring er lige god.«

Man kan mene om indvandring, hvad man vil. Men at lukke grænsen om en dansk kolonihaveidyl betyder, at man har misforstået både EU's indre marked og Øresundsregionen som modelregion.

Indvandring er en anden diskussion end den om fri bevægelighed for arbejdende mennesker og om at bremse grænsebarrierer for erhvervslivet, uddannelser, skat, a-kasser, investeringer og rekrutteringer.

Kræfterne samles

Øresundsbroen, Øresundskomiteen, Foreningen Øresundsborger, Medicon Valley Alliance, fusionen Copenhagen Malmö Port m.fl. har indset, at skal to små byer i europæisk sammenhæng som Malmø og København - eller småregioner som Skåne, Sjælland og hovedstaden - markere sig globalt, skal vi samle kræfterne for 3,7 millioner mennesker.

Vi skal bryde grænser og barrierer. Vi skal lette arbejdsmarkedet og erhvervslivet som vej til vækst.

Den vision er solgt for dårligt, men JP's leder giver uden et konkret eksempel et billede af en region uden vækst og inficeret af indvandring. Det er en ommer, JP. Lederens tågesnak bremser udsynet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.