Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Datapriser nedsættes nu og bliver endnu billigere

Jyllands-Posten skriver 24/5, at der stadig er himmelvid forskel i prisen på at bruge mobiltelefonen herhjemme og i udlandet.

Det er for så vidt rigtigt, men med den nye EU-aftale om dataroaming har vi taget et meget stort skridt i retning af at sikre forbrugerne lavere priser, når de går på internettet med mobiltelefonen i udlandet.

I dag koster det omtrent 20 kr. for en almindelig forbruger at downloade 1 megabyte fra et EU-land. Den pris falder 1/7 til 6,50 kr. pr. megabyte, og den fortsætter med at falde til under 2 kr. i løbet af det næste par år. Det udgør en reduktion på omkring 90 pct. i forhold til den nuværende pris, når man rejser rundt i Europa.

Fortsat forskel på priserne


Det er klart, at selv efter indførelse af de nye prislofter vil der være forskel på priserne, når man bruger sin mobiltelefon i Danmark og i resten af EU - en forskel, der umiddelbart kan være svært at forstå.

Problemet bunder i, at der reelt aldrig har været konkurrence på markedet for mobiltelefoni på tværs af EU-landene. Derfor er det også et selvstændigt formål med de nye EU-regler at få mobilselskaberne til at konkurrere mod hinanden på tværs af grænserne, ligesom de har gjort på deres hjemmemarkeder de seneste to årtier.

De nye regler indfører derfor - udover prisregulering - krav til mobilselskaberne, som bl.a. betyder, at alle 1/7 2014 kan vælge et alternativt teleselskab til sine mobiltjenester i andre EU-lande, uden at man skal skifte sit nummer.

Bl.a. forsøger man at gøre det muligt at købe et lokalt abonnement på data til lokale priser, som man kan bruge under sit ferie- eller forretningsophold, uden at det vil betyde, at man skal ændre nummer. Når dette kombineres med andre krav i de nye regler, betyder det, at der kan skabes reel konkurrence på området og dermed endnu lavere priser.

Vi har med andre ord opnået en aftale, som sikrer forbrugere markant lavere priser her og nu, og som samtidig vil skabe øget konkurrence på sigt og dermed skabe grundlag for endnu lavere priser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.