Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Der er stadig plads til industrien

Den gamle myte om, at vi kan nøjes med at leve af forskning og udvikling er en myte.

I de senere år har danske politikere i stigende grad fået øjnene op for, at det er afgørende for den fremtidige økonomiske vækst, at vi er i stand til at bibeholde en stor industriproduktion her i landet.

Den gamle myte om, at vi kan nøjes med at leve af forskning og udvikling, mens den gammeldags og beskidte produktion flytter til lavtlønslande er - en myte.

Industrien udgør rundt regnet halvdelen af den danske eksport og er dermed en væsentlig del af dansk økonomi.

Derudover beskæftiger industrien cirka 270.000 fuldtidsansatte og holder gang i de hjemlige hjul ved at købe varer og råstoffer i Danmark for over 200 mia. kr. om året og tjenesteydelser for næsten 80 mia. kr. Alt sammen store og vigtige tal at få på bordet. Men et af de vigtigste - og måske ofte lidt oversete - tal er, at næsten to tredjedele af erhvervslivets samlede investeringer i forskning og udvikling foretages af fremstillingsvirksomheder.

Den forskning, som foretages ude i virksomhederne retter sig typisk mod at forbedre processer, produkter eller andre forhold, som har en direkte forbindelse til virksomhedernes produktivitet, det vil sige den værdi der skabes pr. arbejdstime.

Og jo højere produktivitet, desto bedre position har virksomheden for at få afsat sine produkter herhjemme og i udlandet. Netop derfor er det stærkt bekymrende, at den danske produktivitet endnu halter bagefter de mest produktive OECD-lande.

Produktionen kan fastholdes


Løsningen ligger lige for: Et øget fokus på forskning i produktionsteknologi kan løfte danske virksomheders konkurrenceevne og er afgørende for, at vi kan fastholde produktion i Danmark. Det er sandt, at en række funktioner og arbejdspladser i disse år flyttes til lande, hvor lønningerne er lavere end herhjemme. Men så gælder det jo netop om at opfinde nye og bedre arbejdspladser, så vi kan sikre vækst og beskæftigelse.

Erhvervsrettet forskning


Men hvorfor sker det så ikke? Måske fordi forskning i produktionsteknologi - og anvendt erhvervsrettet forskning i det hele taget - har lavere status end anden forskning og udvikling.

Det er som om, vi ikke rigtigt anerkender den store betydning, produktionsforskning har for danske virksomheder og for dansk økonomi. For det er både lavt- og højtuddannede, som kan komme til at se langt efter jobmuligheder, hvis produktionsarbejdspladserne forsvinder.

Et konkret eksempel på et initiativ, som kan løfte dansk produktionsforskning er Danish Academy of Manufacturing Exellence (Dame). Projektet, som støttes af både DI, en lang række af de største danske industrivirksomheder og universitetsverdenen, skal efter planen investere omkring en milliard kroner over de næste 8-10 år for at skabe et virtuelt laboratorium i produktionsforskning, som vil knytte virksomheder og forskning tættere sammen.

Projekter som Dame er gode til at skaffe opmærksomhed omkring og finansiering til produktionsforskning og er uundværlige i bestræbelserne på at skabe en globalt førende platform for industriproduktion herhjemme. Men det må også følges op af det daglige arbejde blandt politikerne for at skabe optimale rammer for dansk produktion.

Så min opfordring her fra Danmarks maskinrum er: Få øjnene op for produktionsforskningens betydning for dansk industri. Jeg kan ikke love guld og grønne skove, men med hårdt arbejde og en fokuseret indsats kan vi skabe rammerne for nye danske industrieventyr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.