Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Stadig flere unge ledige

Dimittendarbejdsløsheden er nu over 27 pct., og langtidsledigheden blandt dimittender er stigende. Det har store store samfundsøkonomiske konsekvenser. I runde tal betyder den høje dimittendarbejdsløshed, at statskassen mister 250 mio. kr. om året.

Reelt bliver beløbet nok væsentligt større, fordi et halvt år som ledig dimittend øger risikoen for at blive arbejdsløs fremover. Dermed mistes der yderligere skatteindtægter, og udbetalingen af overførselsindkomster stiger. Dimittendledigheden er et kæmpe spild, og ikke kun i økonomisk forstand. Det kan også have store personlige konsekvenser for de mennesker, der bliver udelukket fra at bidrage på arbejdsmarkedet.

Derfor er det overraskende, at løsninger på dimittendledigheden ikke prioriteres højere fra politisk side. Især fordi vi i Danmark allerede har gode erfaringer med ordninger, der støtter små og mellemstore virksomheder (SMV'er), når de ansætter akademikere. Virksomheder med en eller flere akademikere producerer mere effektivt, hyrer flere folk og tjener bedre. Det giver således gevinst for både virksomheder, staten og den enkelte arbejdssøgende, når SMV'er og akademikere finder hinanden. Regeringens 2020-plan lægger op til at styrke den velfungerende videnpilotordning i forbindelse med trepartsforhandlingerne. Men ordningen skal udvides markant, hvis det skal flytte noget.

Kræver hurtig løsning


Det er afgørende, at der hurtigt findes en stabil finansiering til ordningen, som kan matche den aktuelle høje dimittendarbejdsløshed.

Det kræver ikke raketvidenskab at nedbringe dimittendledigheden, men det kræver handling, og handlekraften har vores politikere stadig til gode at vise. Det hjælper ikke, at uddannelsesminister Morten Østergaard vil have studerende hurtigere gennem studierne, når de kommer direkte ud til arbejdsløshed, eller at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen foreslår dimittender at søge job i Netto, når der samtidigt er tusindvis af ledige butiksuddannede. SUL og DSF foreslår, at der sættes 100 mio. kr. af til jobskabelse via en udvidelse af videnpilotordningen og genindførsel af isbryderordningen. 100 mio. kr. vil være en afgørende investering i jobskabelse, som kommer hele samfundsøkonomien til gode. Alternativet er at lade stå til og brænde 250 mio. kr. af om året. Det løser ikke problemet, men til gengæld er det dyrt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.