Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Tragikomisk tilgang til ytringsfrihed

I virkeligheden springer Katrine Winkel Holm ud som en anden krænkelsesfundamentalist.

I sin replik 19/5 ”Hilsen fra høloftet” fortsætter Katrine Winkel Holm både sit forsvar for, hvad hun selv mener udgør konkrete værdier frem for den abstrakte frihed, samt sit alternative ytringsfrihedsbegreb. KWH påpeger, at mange af de tyskere, der gjorde modstand mod nazismen, var motiveret af at forsvare Tysklands ære snarere end frihed. Men betyder det, at vi skal agte de tyskere, der gjorde modstand for nationens og kristendommens ære højere end dem, der gjorde det på grund af ønsket om deres egen, deres tyske landsmænds og andre europæeres frihed? Og hvorfor er forsvaret for kristendom mere konkret end forsvaret for frihed? For at få ligningen til at gå op undlader KWH behændigt at svare på, hvordan vi skal opfatte de amerikanere, der faldt for Europas frihed. Var det tossegode utopister? KWH's position viser, at den konservatisme, hun er rundet af, er mere kontinental-europæisk end angelsaksisk/amerikansk. I den sidstnævnte version udgør frihed den ultimative målestok for et samfunds legitimitet og retfærdiggør, at man som englænderne i 1688 og i særdeleshed amerikanerne i 1776 kan smide herskerne på porten, hvis de ikke respekterer borgernes frihed. Selv den angelsaksiske konservatismes gudfader Edmund Burke støttede de amerikanske kolonisters krav om frihed fra de overgreb, som moderlandets konge udsatte dem for.

Islamisternes speciale


Det er muligt, at det lyder abstrakt, men disse principper har skabt rammerne om de mest frie og velstående samfund, verden endnu har set. KWH's tilgang til ytringsfrihed er tragikomisk. KWH har ret i, at det ikke kun er jura, der kan true ytringsfriheden. Men det private pres mod ytringsfriheden stammer fra den slags trusler, intimidering og overfald mod kritikere af islam, som islamister har gjort til et speciale.

De prominente debatdeltagere


Der er meget langt fra sådan intimidering til den slags kritik og angreb, som Lars Hedegaard og Jesper Langballe har måttet tåle som følge af deres udtalelser, og begge er da også prominente deltagere i den offentlige debat. Det er ubegribeligt, at KWH ikke kan se det hykleriske i på den ene side at kæmpe for, at Lars Hedegaard skal have lov til at udtale sig stærkt nedsættende om muslimer og kalde politiske modstandere for ”totalitære” (og retten til dette støtter jeg af principielle grunde), mens KWH mener, at der er tale om at underminere ytringsfriheden, når de, der er stærkt uenige med Lars Hedegaard, giver udtryk for denne uenighed (en liste der omfatter Pia Kjærsgaard og medlem af Trykkefrihedsselskabet Asger Aamund). Jeg er i den offentlige debat blevet beskyldt for at gå islamismens ærinde og for at ville undergrave vestlige frihedsprincipper. Underminerer det min ytringsfrihed at sige den slags om mig? Ikke det fjerneste. Enhver, der deltager i den offentlige debat, må finde sig i at blive omtalt på lidet flatterende vis, og uanset hvor usaglige personangreb måtte opleves, er det absurd at påstå, at det på nogen måde underminerer ytringsfriheden. Eller skal man også tale pænt om Hizb ut-Tahrir og Holocaust-benægtere for at forsvare deres ytringsfrihed? I virkeligheden springer KWH ud som en anden krænkelsesfundamentalist, der kræver respekt og en ordentlig tone, når det gælder egne værdier, men gerne selv vil have lov til at bruge sprogets mest farverige gloser til at beskrive sine modstandere. Og det er netop Trykkefrihedsselskabets konsekvente inkonsekvens i forhold til ytringsfriheden, der har gjort det nødvendigt at søsætte alternative initiativer, der på mere troværdig - og ja, principfast - vis kan forsvare ytringsfriheden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.