Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Skal ældre inddrive skat og moms for Skat?

Skatteministerens forslag om initiativer mod sort arbejde er - med rette - blevet stærkt kritiseret for, så vidt angår, bestemmelserne om kontrol på privat grund og legitimationspligt.

Der er dog et andet punkt i forslaget, der er mindst lige så problematisk, og som ikke i samme omfang er blevet fremhævet, nemlig borgernes hæftelse for leverandørers manglende betaling af skatter og afgifter. Jeg har overhovedet ingen sympati for sort arbejde og ser det meget gerne bekæmpet, men har heller ingen sympati for forslag, der bryder med helt fundamentale retsprincipper for at nå dette mål. Forslaget pålægger borgerne - det vil sige både private og virksomheder - en hæftelse for leverandørens manglende betaling af skat og moms. Dette gælder i tilfælde, hvor der intet er at bebrejde borgeren, som blot har anvendt en i øvrigt i samfundet anerkendt betalingsmåde, nemlig kontant, og hvor der sker betaling af et beløb over 10.000 kr. Inddrivelsesmæssige hensyn kan ikke tale for, at der indføres regler, der bryder med helt fundamentale retssikkerhedsprincipper om, at det kun er det individ, der har begået noget forkert, der straffes, og ikke hans familie eller hans kunder.

Den svage part


Erstatningsretligt er udgangspunktet da også, at man bliver ansvarlig, hvis man har været forsømmelig og begået noget, der kan bebrejdes den pågældende. Dansk ret har i mange år værnet om private og forbrugere, der er anset for at have krav på beskyttelse, bl.a. når de indgår aftaler med erhvervsdrivende. Det er derfor bemærkelsesværdigt, at der foreslås en retsstilling, der gør den svage part - den private - ansvarlig for den erhvervsdrivendes fejl og undladelser. Når hæftelsen er gjort gældende af Skat mod borgeren, der har betalt leverandørens gæld, har borgeren et regres krav mod leverandøren og må således anlægge sag mod ham for at få en dom og derefter sende sagen i fogedretten. Det er en myndighedsopgave at inddrive skatter og afgifter, og her sker der altså privatisering af denne opgave. Omkostningerne ved inddrivelsen skal afholdes af borgeren, medmindre de kan inddrives hos leverandøren. Det er et væsentligt forvaltningsretligt spørgsmål, om en sådan myndighedsopgave overhovedet kan og bør privatiseres. Det er almindelig kendt, at den statslige inddrivelse har været meget dårligt fungerende i mange år. Der er ingen tvivl om, at Skat har hjemmel i de gældende regler til at inddrive moms og skat hos de omhandlede leverandører. Det er altså Skats egen mangelfulde ligningsmæssige kontrol og inddrivelse, der har skabt baggrund for lovforslaget. Forslaget vil ramme de svageste i vores samfund, nemlig den del af befolkningen, som ikke er it-parate, og som ikke kan foretage elektroniske betalinger og foretage indberetninger på Skats hjemmeside, og som muligvis slet ikke vil være opmærksomme på hæftelsen. Dette gælder for eksempel mange ældre. Det er disse svage grupper, som forslaget vil pålægge den inddrivelsesopgave som Skat ikke selv har været i stand til at løfte.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.