Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Pagten kræver afstemning

Professor Palle Svensson understreger i sin kronik i JP 16/5, at vi med finanspagten i juridisk forstand hverken afgiver eller overlader dansk suverænitet til EU.

Da justitsministeriets embedsmænd behandlede de forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse med finanspagten, konkluderede de nemlig - ikke overraskende - at der ikke er tale om overladelse af suverænitet, der ellers ville kræve en §20-procedure efter grundloven med 5/6 flertal i Folketinget eller en folkeafstemning. Når Enhedslisten alligevel presser på for at få en folkeafstemning om finanspagten og har stillet beslutningsforslag herom i Folketinget, så er det, fordi befolkningen (og politikere) - uanset juraen - bliver afskåret fra at beslutte den økonomiske politik fra valg til valg. Jeg hæfter mig i den forbindelse også ved, at de regler, vi med finanspagten binder os til, ifølge Palle Svensson i realiteten vil være »nærmest lige så stabile og retningsgivende som grundlovsregler og næsten i praksis lige så svære at ændre«. Pyha. Jeg kan konstatere, at embedsmændene i Justitsministeriet endnu en gang har argumenteret sig uden om en §20-procedure, når det kommer til EU. Men når nu finanspagten indeholder en automatisk nedskæringsspeeder, som kommer til at bestemme vores økonomiske politik fremover, så er der tale om en meget dramatisk indsnævring af Folketingets mulighed for at lave politik og for at vælge politisk retning. I den situation mener jeg, at det er på sin plads, at Helle Thorning tager en modig politisk og demokratisk beslutning om at spørge befolkningen, inden hun trumfer finanspagtens nedskæringspolitik igennem. Alt andet er at stikke hovedet i busken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.