Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Statsministerens fremtid i EU-systemet

Folketingsmedlemmerne Lykke Friis og Søren Pind har et udmærket indlæg i JP 17/5 under overskriften ”Når ord ikke rækker”.

De to skribenter filosoferer over vor statsministers ofte forskellige udmeldinger alt efter hvilket forum, hun udtaler sig i. Kort sagt, hun taler med ”to tunger” Ja, men helle dusse da, om man så må sige! De to skribenter er jo helt klar over - i lighed med flertallet af den danske befolkning - at vor statsminister gerne vil stå sig godt både med kansler Angela Merkel og med Frankrigs nye præsident, François Hollande og dermed vise forståelse for deres modsatrettede synspunkter. Det kræver naturligvis en sleben politisk tæft, men hvis ikke en statsminister skulle kunne mestre denne kunst, hvem skulle så? Imidlertid er problemet i EU reelt dualistisk, så lidt tvetunget tale er imidlertid ikke helt ved siden af. Dels er Angela Merkels krav til en gevaldig opstramning af økonomien i stort set samtlige EU-lande nødvendig, dels skal den stigende arbejdsløshed, herunder specielt ungdomsarbejdsløsheden, for næsten enhver pris reduceres kraftigt.

Modsatrettede synspunkter


Merkel og Hollande har således to modsatrettede økonomiske synspunkter, som i et vist omfang skal kombineres. Økonomisk øget stabilitet samtidig med en faldende arbejdsløshed. En begyndende langsigtet forbedring af den europæiske økonomi samtidig med en fortsat stigende europæisk arbejdsløshed vil være en katastrofe for EU. En øget arbejdsløshed vil være gift for en fortsat fredelig udvikling af EU. Arbejdsløsheden skal formindskes, uagtet at der næppe er råd til øget gældsætning for en finansiering af diverse aktivitetsplaner. Der er således tale om et særdeles kompliceret regnestykke, som skal lykkes for de to regeringschefer som oplæg til de øvrige medlemslande. Men er det denne problematik, der er den store udfordring for vor statsminister i hendes nuværende EU-formandsperiode? Noget kunne tyde på, at det snarere er hendes plan at stå sig godt med så mange politikere i EU som muligt, således at hun har en god fremtidsmulighed i EU-systemet, når hendes regeringsperiode udløber, da hun sikkert erkender, at der næppe bliver tale om en ny statsministerperiode for hende. Men det er jo ikke første gang, næppe heller sidste gang, at vi ser en statsminister satse på en ny politisk karriere, hvis muligheden - med lidt omhyggelig planlægning - er til stede.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.