Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Der er en anden vej

Det må være et bevidst politisk valg at satse på at udvikle den universelle velfærdsmodel.

Allerede inden startskuddet har lydt til trepartsforhandlingerne mellem regering og arbejdsmarkedets parter, er fokus forsøgt sat i den offentlige debat: Vi har ikke råd til et universelt velfærdssamfund, og hvordan øger vi arbejdsudbuddet? Den dagsorden er grundlæggende ikke på medarbejdernes præmisser. Vi skal have hævet overliggeren. Vi skal have perspektiver og visioner, der nytænker og styrker fællesskaber, velfærd og solidaritet. Og vi skal sætte fokus på øget lighed, social tryghed og gang i jobskabelsen. Fagbevægelsen har historisk set virket som en social og politisk bevægelse, der kæmpede for lighed og solidaritet udviklet på et demokratisk grundlag. Det skal vi stadig være garanter for. Derfor er vi helt med på at påtage os vores del af ansvaret og lederskabet for nytænkning og revitalisering af velfærden.

Et politisk valg


I den forbindelse mener vi, at det må være et politisk valg at satse på jobskabelse, større social lighed og tryghed. Og det må være et bevidst politisk valg at satse på at udvikle den universelle velfærdsmodel. Det betyder omvendt, at vi mener, at en dagsorden om øget arbejdstid og lignende må lægges på hylden i den nuværende situation. Vi ved, at der er et pres på økonomi og menneskelige ressourcer i disse år, og at det er nødvendigt, at vi nytænker både det konkrete indhold og opbygningen af den offentlige sektor. Der er efter vores opfattelse mange muligheder for dette både på de større linjer og i den konkrete arbejdsopgave.

Mulighed for udfoldelse


Vi må droppe ensidig fokus på kontrol og i stedet fokusere på resultatet af indsatsen, som medarbejderne leverer, og hvorvidt denne indsats gavner de borgere, der er mål for den. Vi skal give de professionelt uddannede i den offentlige sektor, lærere, pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker mulighed for at udfolde den professionalisme, de gennem uddannelse og erfaring har erhvervet sig. Og vi skal være langt mere opmærksomme på, hvordan vi udnytter og styrker de udviklende og innovative kompetencer, medarbejderne har. Det betyder en diskussion af, hvordan arbejdsmiljøet kan indrettes ud fra tankerne i et bæredygtigt arbejdsliv, hvor grundtanken er, at en forudsætning for et demokratisk bæredygtigt samfund er, at vi som borgere har overskud og energi til at deltage i samfundets aktiviteter. I en situation med høj arbejdsløshed, især ungdomsarbejdsløshed, og pres på de demokratiske velfærdsinstitutioner, mener vi, at det må være det langt mest konstruktive udgangspunkt for trepartsforhandlingerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.