Giv de synshandicappede en chance
Tak til Klaus Høm for kronikken i JP 3/5. Den omhandlede især de unge synshandicappedes vilkår på arbejdsmarkedet, men skærper generelt opmærksomheden over for personer med funktionsnedsættelser.
KH er leder på Instituttet for Blinde og Svagsynede og må anses for særdeles kompetent til at ytre sig om forholdene for de unge mennesker, som netop kommer der. Der gives en fyldestgørende beskrivelse af de forhold, som de unge stilles over for. Det er trist læsning, som vi, forældre til to synshandicappede sønner, er dybt bekymrede over. Begge vores sønner har indtil teenageårene haft normalt syn, hvorefter en arvelig øjenlidelse sætter ind og desværre reducerer begges syn kraftigt over de kommende år. I dag står begge over for at skulle finde et job. Den ældste er 24 år og har netop færdiggjort sit studium til civilingeniør på DTU i Lyngby. Den yngste er 20 år og bliver student i næste måned. Som forældre finder vi det ret nervepirrende og er spændte på, hvorledes jobsøgningen udvikler sig for dem.
Betragt dem som ligeværdige
Vi vil derfor gerne appellere til, at unge med en eller anden form for funktionsnedsættelse, i dette tilfælde synet, får mulighed for at vise deres evner. Vi vil gerne, om disse unge blev betragtet som ligeværdige med andre jobsøgende. De kan nemlig udføre et almindeligt arbejde inden for realistisk valgte områder, måske med et hjælpemiddel til rådighed. Eksempelvis slutter vores ældste søn sit studium med 12 i sit speciale. Det, ville mange måske tænke, var en umulighed. Men det handler netop om at få den rette hjælp til disposition. Yngste søn ønsker sig brændende et sabbatsår med et fritidsjob. To gange har vi været i kontakt med en af de lokale dagligvareforretninger. Desværre uden held. Argumentet var bl.a., at han jo ikke kunne læse udløbsdatoen på varerne. Det kan lade sig gøre ved anvendelse af en lille lup, som snildt kan opbevares i lommen. Vi tror på, at får de unge mennesker med et synshandicap lov til at vise deres evner, så vil mange overraskes over, hvor meget disse unge mennesker kan magte. Men én ting er også sikkert, at netop disse unge har vist, at de måske magter om end endnu mere end den normaltseende, idet de allerede inden, de sidder i skolen, har magtet at overkomme skolevejen, fundet den rette bus/tog og krydset befærdede veje. Handlinger, vi som normaltseende ikke skænker en tanke, men udfordringer for den svagtsynede, som netop her beviser sin energi og viljestyrke. Dermed et godt valg for arbejdsgiveren, som får en god stabil arbejdskraft, og den unge synshandicappede får en tro på, at det kan lade sig gøre, - en god platform til styrkelse af selvværd og de videre udfordringer, der ligger.