Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Styrer Thorning efter Keynes eller Hayek?

13/5 vågnede vi op til noget af et chok: Statsministeren udtaler, at hun ikke vil gældsætte Danmark for at få en europæisk kickstart af økonomien.

Selv om ingen af os er økonomer af profession, mener vi at have viden nok til at komme med et par klare holdninger. Først og fremmest er det efterhånden umuligt at se hvilken økonomisk tankegang og hvilket ideologisk tankegods, der ligger til grund for regeringens økonomiske politik. Er det Keynes, eller er det Hayek? Gud forbyde det sidste! Ganske vist gennemførte regeringen en skatte- og afgiftsfinansieret kickstart, men vi er stadig i tvivl om den økonomiske filosofi. Problemet er, da statsministeren siger: »Vi skal ikke gældsætte os for at skabe vækst«. Logikken er - for den, der kender til det økonomiske kredsløb - at vi altså ikke taber penge ved at stifte gæld, der skal skaffe vækst og arbejdspladser. For når vi ved jobskabelse fjerner folk fra offentlig forsørgelse, er det et plus på kontoen. Gæld er et problem, hvis du stifter den grundet for stort forbrug. Samtidig er der hele debatten om finansskatten: Her siger statsministeren, at hun er bange for, at den vil hæmme væksten. Dertil er det bare at sige, at regeringen tydeligvis har parkeret sin økonomiske politik hos lobbyisterne i Finansrådet. For pointen med indtægterne fra finansskatten er netop, at de skal geninvesteres i samfundet i eksempelvis arbejdspladser, miljø og uddannelse. Pointen er ikke, at den skal sættes ind på en højrentekonto i Barcleys. Pointen er, at de, som har skabt krisen, også skal betale for den. Forandringens vinde blæser i Europa. 6/5 blev socialisten François Hollande ny præsident i Frankrig, i Tyskland skyller den rød-grønne bølge over delstaterne, og i Storbritannien sender nogle målinger Ed Miliband og Labour ind i Downing Street nr. 10. Når vi ser på det socialdemokratiske momentum i Europa, undrer det os, at den socialdemokratiske statsminister ikke fører socialdemokratisk økonomisk politik. Det er virkeligt trist at vågne op en søndag morgen og indse, at der ikke er kommet en ny regering i Danmark, men at det mest virker som en meget stor ministerrokade.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.