Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Økologi kan brødføde hele verden

Forskere fra Universität Klagenfurt og Potsdam Institute for Climate Impact Research vurderede i en beregning fra 2009, at hele verdens befolkning kan brødfødes økologisk på bæredygtig vis.

Marie-Louise Thøgersen har på det seneste (JP 20/4 og 8/5) forsøgt at skabe en kritisk debat om økologi. I sit første indlæg påstod hun, at forbrugere skaber sult i Afrika, når de køber økologisk i Danmark. Jeg beklager, at jeg ikke nåede at skrive et modsvar allerede til det første indlæg, for så ville Marie-Louise Thøgersens grundlæggende fejlagtige påstand for længst være blevet tilbagevist. Flere andre skribenter har i mellemtiden blandet sig i debatten og påpeget, at bønder i Afrika faktisk kan øge udbyttet ved at producere økologisk, og at danske virksomheder og afrikanske bønder i dag samarbejder om at producere økologiske kvalitetsprodukter. Disse andre skribenter henviser desuden ganske rigtigt til, at spørgsmålet om globale fødevareressourcer er meget kompliceret og blandt andet handler om selvforsyning og udenlandsk opkøb af landbrugsjord i fattige lande. Marie-Louise Thøgersen fastholder imidlertid i sit seneste debatindlæg, at økologi er ineffektivt, dog nu med den præcisering, at hendes påstand handler om Danmark. Hun sætter spørgsmålstegn ved, hvem interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer repræsenterer, men svaret er indlysende enkelt: de konventionelle landmænd, som skal overbevises om fordelene ved en omlægning. Der er som bekendt bedre økonomi i at drive økologisk landbrug, ikke mindst fordi vi er mange forbrugere, der med glæde betaler mere, hvis landmanden tilbyder os et bedre produkt. Landbrug & Fødevarer varetager således deres konventionelle medlemmers interesser ved at tilbagevise myter om økologi og vejlede medlemmerne bedst muligt i retning af en omlægning til økologi. Den påstand, som Marie-Louise Thøgersen gentager, om at økologi i Danmark ikke er bæredygtigt i et globalt perspektiv, er i øvrigt ukorrekt. Forskere fra Universität Klagenfurt og Potsdam Institute for Climate Impact Research vurderede i en beregning udgivet i 2009, at hele verdens befolkning kan brødfødes økologisk på bæredygtig vis. Der tages i beregningen højde for befolkningsvæksten frem mod 2050.

Dyrefoder er problemet


Med andre ord: Økologi kan brødføde hele verden, også i fremtiden. Dertil kommer den mulige forøgelse af produktiviteten, hvis der bliver investeret massivt i forskning i økologiske landbrugsmetoder. Hvad Marie-Louise Thøgersen ikke nævner med et ord er, at over halvdelen af verdens afgrøder i dag anvendes som foder til dyr. I Danmark er det hele 81 pct. af landbrugsarealet, der anvendes til foderproduktion. Som bekendt spiser et dyr meget mere foder, end det leverer kød. Både FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) og FN's miljøprogram (UNEP) anbefaler derfor en mere balanceret kost i de lande, hvor der i dag spises mest kød. Professor Kristian Thorup-Kristensen fra Københavns Universitet vurderede sågar i 2010, at Danmark ville kunne brødføde op mod 80 millioner mennesker, hvis vi producerede mad i stedet for foder.

Dansk overproduktion


Danmark kan med andre ord sagtens producere 100 pct. økologisk uden negative effekter på det samlede globale fødevareudbytte. Det forudsætter blot en mere ressourceøkonomisk produktion end den nuværende. Jeg er sikker på, at Marie-Louise Thøgersen oprigtigt bekymrer sig for afrikaneren Mgala, som hun skriver om i sit oprindelige indlæg. Så meget desto mere burde hun arbejde for mere økologisk landbrug i Afrika, samtidig med at hun tager et opgør med den ubæredygtige danske overproduktion af svin og kyllinger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.