Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Cyklister skaber variation

Cyklister skaber liv i byen - et sensuelt og varierende liv. Forestil dig en dansk by uden cyklister - en uhyggelig og kedelig tanke.

Uden cyklisterne ville byens trafik bestå af samlebåndsfremstillede stålkasser på hjul. Cyklisterne derimod repræsenterer det unikke med masser af farverige forskelligheder, som skaber liv og variation i bybilledet. Indrømmet: Biler kan da være flotte og elegante i deres farver og former. Men biler er nu engang samlebåndsfremstillede stålkasser på hjul. Biler ligner hinanden, og de ensarter trafikken, så byerne kommer til at ligne hinanden. Japanske bilmodeller presser sig ind i synsfeltet, uanset om vi står på en gade i Shanghai, Seattle eller Silkeborg. Cyklisterne, derimod, skaber variation. Her er det eneste fællestræk forskelligheden.

Skjult i et stålskrog


Hver cyklist sætter sit eget personlige aftryk i bybilledet - som et personligt fingeraftryk. Cyklen, kroppen, tøjet - alt er unikt og synligt for alle os trafikanter. Mens bilisten sidder skjult i et stålskrog, er cyklisterne nemme at få øje på fra top til tå. Blot få minutter ved en cykelsti i en dansk by demonstrerer bredden i den danske cykelkultur. Børn, unge, voksne og ældre suser forbi. Tykke og tynde, høje og lave cyklister. Skoleeleven, erhvervsmanden og hjemmehjælperen træder pedalerne rundt. Alle befolkningsgrupper cykler. Cyklisterne afspejler også årstiderne. Vintertrafikken med kroppen pakket ind i tykke jakker og lange støvler. Nu skinner sommersolen på cykelstierne. Cyklisterne vokser i antal, mens tøjet svinder ind og gør cyklens motorer, kroppene, synlige. Årstider, klokkeslæt, temperaturer forandrer cyklisterne og skaber variation i byens visuelle identitet.

Diskrete lyde


Cykling handler også om lyd. Også her er cyklisterne unikke. Bilernes motorer brummer monotont og ensartet. Cyklisternes lyde er diskrete og variable. Gearsystemer spinder og akkompagnerer snakkende cyklister, og cykelklokker klimter. Og frem for alt giver cyklernes lyde plads til, at andre af byens lyde kan finde vej til trafikanternes øregange i form af fuglefløjt og caféhygge. Cykling rummer masser af fordele: Sundhed, ren luft, mere plads og større sikkerhed. Samtidig tilfører cyklisterne byen en sensuel stemning til glæde for trafikanter og turister. Længe leve den danske sensuelle cykelkultur. Blot få minutter ved en cykelsti i en dansk by demonstrerer bredden i den danske cykelkultur.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.