Boykot EM i Ukraine
I disse dage forsøger en række lande med Tyskland i spidsen at lægge pres på Ukraine for at finde en civiliseret løsning på fængslingen af oppositionslederen Julia Timosjenko med en dom på syv års fængsel.
Timosjenko er blevet udsat for mishandling i fængslet og har indledt en sultestrejke. Stribevis af organisationer med Europarådet og EU i spidsen har påpeget, at det er en politisk motiveret dom med en antikveret straffelov som redskab. Fængslingen af Timosjenko er kun toppen af isbjerget: En række andre oppositionspolitikere er blevet fængslet, og ytringsfriheden og de øvrige demokratiske frihedsrettigheder trædes dagligt under fode. Ukraine har investeret store summer og megen prestige i afholdelsen af EM i fodbold. Begivenheden skulle åbne dørene til resten af Europa og verden og vise, at landet har meget at byde på; økonomisk, kulturelt og menneskeligt. For os, der har været i landet, er der ingen tvivl: Det er en spændende turistdestination med et stort uudnyttet potentiale. Alt dette er Ukraine med dets præsident, Viktor Janukovitj, nu ved at sætte over styr. Med i billedet af det propagandastunt, som EM repræsenterer, hører elendige hoteller til skyhøje priser, eksorbitante priser på flybilletter, elendig infrastruktur og et notorisk korrupt politi, som excellerer i at banke fodboldfans. Forbundskansler Angela Merkel overvejer stærkt at holde hele den tyske regering væk fra EM i Ukraine, og EU-Kommissionens formand, José Barroso, bakker op. Danmark bør følge det tyske eksempel og fra officiel side boykotte EM i Ukraine. Danske skatteydere skal ikke betale for, at danske politikere skal sidde VIP-bænket sammen med repræsentanter fra et undertrykkende regime.
Har altid hørt sammen
Flere debattører har været inde på, at danske politikere tværtimod bør rejse til Ukraine for at tage afstand fra krænkelserne af menneskerettighederne på stedet. Det lyder besnærende, men danskerne vil blive misbrugt af regimet. Hertil kommer, at erfaringen viser, at de fleste danske politikere har rygrad som en regnorm, når først de står over for magthaverne, jf. den danske politik over for eksempelvis Kina og Rusland. Et andet argument lyder, at sport og politik ikke må blandes sammen. Men sport og politik hører og har altid hørt sammen fra OL i Berlin i 1936 til OL i Moskva i 1980. Kravet må være, at Timosjenko snarest løslades, og at retssagen går om. Til efteråret skal Ukraine til parlamentsvalg, og dette valg giver ingen mening, hvis det bliver uden oppositionens absolutte frontfigur - som tillige er landets mest populære politikker. En boykot af EM vil sende et klart signal til Janukovitj om, at hans nuværende kurs fører Ukraine bort fra Europa, og til Timosjenko om, at hun ikke er glemt.
Fælles EU-protest
Danmark har som EU-formandsland et særligt ansvar i denne sag. Vi bør arbejde for fodslag i EU i denne sag og for en fælles protest til Janukovitj med krav om, at han respekterer de grundlæggende demokratiske og menneskelige rettigheder. Ukraine er ikke Kina. Ukraine ønsker at være et demokrati og en aktiv del af Europa. Derfor bør kravene vedrørende demokratiske tilstande også være langt hårdere til Ukraine. Her er der begrundet håb om, at vi kan komme igennem med et diplomatisk pres: Ukraine har brug for EU, og EU har en klar interesse i at knytte det store land tættere til unionen - alternativet er, at Ukraine vender sig mod Rusland. Men et tættere samarbejde mellem EU og Ukraine forudsætter, at Ukraine bryder den onde cirkel med stadig grovere krænkelser af menneskerettighederne. Guleroden bør være, at Ukraine får et perspektiv om et medlemskab af EU, hvis vel at mærke landet lever op til københavnerkriterierne om demokrati, respekt for mindretal og social markedsøkonomi.