God grund til at bruge pesticider
Usprøjtede grønsager er ligesom uvaccinerede børn. Vores søn blev smittet med mæslinger inden indførelsen af MFR-vaccinationer i Danmark, og han blev syg under et besøg i Sverige. Vores venner hinsidan var ikke bekymrede: Deres børn var vaccinerede.
Mens økologer peger fingre ad landmænd, der bruger ”sprøjtegifte”, tænker de ikke altid på, at det mere korrekte navn er skadedyrsbekæmpelsesmidler, og der er mange gode grunde til at bruge dem. Indrømmet; midlerne er giftige, og der har været både uheld og katastrofer med forkert brug. Men uden skadedyrsbekæmpelse ville fødevarerne indeholde endnu farligere giftstoffer. Insekter nedbryder sædekorn, æder plantedele og nedsætter udbyttet. Men deres efterladenskaber kan også være giftige eller allergifremkaldende. Meldrøje og andre svampeangreb i kornsorter er årsag til sygdomme og allergi. I mange tilfælde er såkaldt nøddeallergi forårsaget af en svamp, der vokser på nødderne. Er man ikke allergisk over for aflatoksiner, kan den være kræftfremkaldende. Det er delvist muligt at avle afgrøder, der er modstandsdygtige over for skadeorganismer, men disse udvikler sig også, og forebyggelse er altid det bedste alternativ. Ved omhyggelig og korrekt brug af pesticider er der få eller ingen rester tilbage i fødevarerne. Økologiske varer smittes ikke, fordi smittefaren er nedsat gennem det konventionelle landbrugs bekæmpelse. Jeg køber fair trade og integreret produktion, som tager hensyn til miljøet, men meget få økologiske produkter.