Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Svin Roskilde Festival til og få en masse omtale

Vi har i forrige uge været vidne til et absurd medieteater med Roskilde Kommune som skurken og Roskilde Festival som den endnu ondere bagmand.

Som arrangører af én af verdens største festivaler er vi vant til, at vores kritikere får masser af synlighed, når de giver os en ordentlig sviner. Det sker f.eks. hvert år, når vi offentliggør vores musikprogram. Men sjældent oplever vi, at vi skal svines til for at fremme en særlig politisk sag. Og aldrig før har vi oplevet, at det er lykkedes bloggere, politikere og lederskribenter at skabe et fuldstændigt fordrejet billede af sandheden i et enormt omfang. Den betændte sag fra Roskilde står nu klar i de fleste medier: Roskilde Kommune stjæler en lille privat planteskoleejers areal ved ekspropriation for at forære det til Roskilde Festival. Bare fordi festivalen ikke gider betale leje af arealet, og alle er ligeglade med, at det dræber planteskolen. Det hele er kommet i stand ved, at Roskilde Festival bestikker kommunalbestyrelsen ved at finansiere to fodboldbaner i lokalområdet som tak for hjælpen. Prøv lige at læse det igen. Enhver med bare den mindste smule sund fornuft kan jo gætte, at det ikke holder i virkeligheden. Konspiration og mafiametoder er da spændende, men hører hjemme i mange gode film.

Ukritiske medier

Men det er altså den skinbarlige sandhed ifølge danske medier som Børsen, Berlingske og Jyllands-Posten, og den sandhed refereres ukritisk af en række professionelle meningsdannere og danner nu baggrund for § 20-spørgsmål, samråd og lovforslag i Folketinget. Det er jo absurd. Og det har intet med virkeligheden at gøre. Så her er sagen i ultrakort form - med lidt flere nuancer, end vi har været vant til. Roskilde Kommune har gennemført et normalt jordopkøb inden for loven. Målet er at skabe et stort idrætscenter i tæt sammenhæng med udbygning af Roskilde Dyrskueplads. Dette er en del af en samlet udviklingsplan for et kæmpe område i Roskilde Syd. En enkelt jordejer har det været umuligt at opnå dialog og aftale med. Derfor har Roskilde Kommune foretaget en ekspropriering af denne jord.

Ikke brugt i 20 år

Jordstykket ejes af en koncern af rådgivnings-, investerings- og planteproduktion/salgsvirksomheder (konkret virksomheden RP Aps). Det er en dygtig og økonomisk velkørende koncern. I mere end 20 år har jordstykket ikke været dyrket til noget som helst, og i praksis bruges det slet ikke af den lokale filial af koncernen, som driver en større planteforretning lige ved siden af jordstykket. Ejeren bag koncernen har sin egen politiske dagsorden og har en stærk politisk mediemaskine kørende, der at dømme ud fra mediedækningen ser ud til at have et tæt samarbejde med den store og økonomisk stærke politiske kampagneorganisation Cepos. Der bruges ufattelige ressourcer på advokater, rådgivere, formidling, lobbyisme, pressekampagner, videoproduktioner osv. Målet er at fremme en særlig politisk sag, der handler om at få ændret lovgivningen, så kommuner har sværere ved at ekspropriere.

Manipulationer i stor stil

En teknisk og politisk sag, som åbenbart er svær at få til at køre på saglige argumenter. Vores gæt er, at Roskilde Festival derfor skal sikre mediesynlighed ved at være den onde modstander. Åbenbart helt uden etiske overvejelser om, at velkendte fakta forvanskes og manipuleres i stor stil. Det er lykkedes kampagnefolkene over al forventning, så vi gætter på, at det vil blive forsøgt igen og igen frem imod den kommende festival. Så vores håb til det enkelte medie er, at der i fremtiden lige gives plads til ordentlig research og nuancer. Og at medierne ikke bare kopierer fra kampagnefolkenes input, som det desværre er sket rigtig mange steder i forrige uge. Roskilde Festival har samlet en mængde fakta på vores hjemmeside: www.roskilde-festival.dk. Så kan alle selv danne deres egne kritiske billeder af, hvad der er op og ned. Vi håber, at du, kære læser, vil være med til at sprede fakta, hvor du kommer frem, da vi p.t. har de fleste større danske medier som bærere af fejlagtigheder, fejl og usandheder. Konspiration og mafiametoder er da spændende, men hører hjemme i mange gode film.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.

Trump har sejret: Ingen tør videreføre arven fra John McCain

Matthew Fallon Hinds
Senator John McCains død markerer samtidig dødsstødet for Republikanernes vision om en liberal verdensorden under amerikansk overherredømme.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her