Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

EU og den lille latinprøve

Der er ikke noget som en omgang stegt Clupea Batis med persillesovs, en god øl til og måske en lille akvavit. Eller måske en omgang Microstomus Kitt dampet med citron og hvidvin og med en grillet Pecten Maximus på toppen. Det er så lækkert, ikke?

Her er det, at man kommer i tanke om, at det på et tidspunkt var helt almindeligt at svare ”fisk”, hvis man blev spurgt om noget helt uforståeligt. For hvad er det for noget, dette her - skal vi nu alle til at tale latin? Næh, faktisk ikke, kun hvis man spiser fisk - eller rettere, kun hvis man går til fiskehandleren i ny og næ.

Sagen er, at med en EU-regel i hånden kan Fødevarestyrelsen nu kræve, at danske fiskehandlere skilter med det danske og latinske navn på fisken og skal kunne forklare, hvad fisken hedder på latin. Det skulle angiveligt ses som en hjælp til f.eks. udlændinge, der ikke ved, hvad en sild er for en fisk - men altså åbenbart forventes at vide, at netop silden hedder Clupea Batis. Microstomus Kitt med grillet Pecten Maximus er såmænd bare dampet rødtunge med grillet kammusling. Jamen altså, det ved alle jo, ikke?

Overraskende valg af sprog


Da man må formode, at EU-Kommissionen har gjort sit forarbejde grundigt, kan man også med rimelighed gå ud fra, at man har gjort sig grundige lingvistiske studier, så man har styr på, hvilket sprog flest mulige EU-borgere forstår. Her er resultatet så - ganske overraskende - at det er det døde sprog latin, der er fællesnævneren.

Hvis enkelte skulle få en mistanke om, at der nok ikke er foretaget omfattende lingvistiske studier, tør jeg godt påstå, at de har ganske ret.

Men hvad i alverden er der så sket? Tja, vi ved det faktisk ikke.

Det ved man faktisk heller ikke i Fødevarestyrelsen, hvor Stinne von Seelen Havn tørt konstaterer, at nogle muligvis kunne have interesse i at få oplyst det latinske navn på en rødspætte for at kunne bestemme, hvilken specifik rødspætteart der er tale om.

Der er altså ikke nogen oplagt logisk grund til at rejse dette krav, men rejst er det, og så er der ikke meget andet at gøre end at følge trop - gør fiskehandleren det ikke, kan der gives pålæg og bøder, og det har Fødevarestyrelsen vist tænkt sig at gøre. Det fortoner sig i tågerne eller måske mere korrekt på det nye fælles EU-sprog fades in caligine - hvad der er baggrunden for, at kommissionen har brugt mandskab og med garanti en ikke alt for lille pose penge - sacculum pecuniam - på projektet.

Måske havde alternativet været, at fiskens navn skulle stå med prikker - og så kunne man passende vinde; nej, dén går vist ikke.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her